Praha 5 navzdory kritice podepíše smlouvu na stavbu ruského kola u Vltavy

Praha 5 v nejbližších dnech podepíše smlouvu s investorem, který by měl na Hořejším nábřeží vybudovat ruské kolo vysoké 60 metrů. Se stavbou na hranici památkové rezervace přitom nesouhlasí část místních obyvatel, opoziční zastupitelé ani primátorka.

Praha 5 před časem vypsala záměr na využití lokality na Hořejším nábřeží, do kterého se přihlásila jediná společnost Timsbury Capital. Ta také soutěž vyhrála. Společnost výši investice odhaduje na zhruba 200 milionů korun. Výrobu kola by měla mít na starosti nizozemská společnost Dutch Wheels.

Podle místostarosty Martina Slabého (ANO) by měla společnost do konce roku 2017 získat veškerá potřebná povolení pro stavbu. Do 18 měsíců by pak mělo být kolo hotové. Smlouva bude obsahovat závazné termíny, při jejichž nedodržení ze strany investora zanikne. Nájemné, které bude 56 500 korun měsíčně, by měla firma platit od ledna 2017.

Městská část chce přitáhnout turisty

Praha 5 chce ruským kolem přitáhnout turisty. „Turistický ruch se odehrává na částech Prahy 1 a je velká škoda, že Praha 5 nemá možnost turistický ruch přetáhnout sem k nám. Potřebujeme vytvořit něco, za čím by turisti šli. Neumím si představit nic jiného, co by bylo takovým velkým lákadlem,“ řekl Slabý.

Vizualizace ruského kola na smíchovském břehu
Zdroj: MČ Praha 5/Praha 5

Na dotaz, zda se neobává, že projekt nezíská podporu památkářů, Slabý uvedl: „Když se stavěla Eiffelova věž nebo Petřínská rozhledna, byl proti tomu velký odpor. Lidi nemají potřebu něco měnit, ale budoucnost nám ukazuje, že tento krok byl dobrý.“

Proti vybudování kola se už vyslovila primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Považuje ho za zbytečné. Praha má podle ní jiná atraktivní lákadla pro turisty. Nesouhlasí ani část místních obyvatel, která využívá nedaleké hřiště a obává se jeho ohrožení. 

Místní se bojí o dětské hřiště

Proti jsou i opoziční zastupitelé. Podle Lukáše Budína (SZ) je záměr v rozporu s územním plánem a způsobil by navýšení dopravy v lokalitě. „Část hřiště, do kterého radnice v minulosti investovala šest milionů korun a které je u lidí celkem populární, zmizí. Je tu špatná dopravní dostupnost, není vyřešeno, jak by se sem lidé dostávali, kde by parkovali,“ doplňuje zastupitel.

Podezřelé je podle něj i to, že se do poptávky přihlásila jen jedna firma. Roční výnosy z provozu vyhlídkového kola podle něj navíc můžou být v řádech desítek milionů korun, ale radnice dostane ročně jen zhruba 680 tisíc.