Lidé v Podolí se bouří. Demonstrují proti odvolání starostky

Vesnice paralyzovaná spory a vzájemnými antipatiemi. Tak to aktuálně vypadá v Podolí na Uherskohradišťsku. Celkem třikrát za minulý týden tam totiž protestovalo 250 z osmi set obyvatel proti odvolání tamní starostky.

Protestující občané požadují v Podolí na Uherskohradišťsku vyhlášení předčasných obecních voleb. To ale podle pondělního vyjádření nově zvolený starosta odmítá. V zastupitelstvu má totiž nadpoloviční podporu.

Protestující tvrdí, že dokud neodstoupí část zastupitelů, hodlají vycházet do ulic a demonstrovat proti odvolání Jany Rýpalové z funkce starostky. Svůj nesouhlas se situací ve vedení obce dávají najevo nejen pochody, ale také skandováním před domy zastupitelů. „Co se bojíš! Jsou tu voliči…ukaž se nám!“ pokřikovali před jedním z nich.

Klidná atmosféra zmizela z Podolí před týdnem. Tehdy nově vzniklá většinová koalice zastupitelů odvolala po 7 hodinách jednání starostku a místostarostku. Poštvala tak proti sobě část voličů. Na demonstrace přichází kolem 200 lidí, přibližně každý třetí volič ve vesnici. 

Nové vedení hovoří o dotačním podvodu

Podstatou sporu na zastupitelstvu je duchovní a relaxační areál, tedy zázemí okolo podolské kaple. Postavena byla z evropských dotací, podle odpůrců je bývalé vedení využilo špatně. Hovoří dokonce o dotačním podvodu.

Podle nového starosty obce Podolí Jaromíra Hastíka (ČSSD) se podpis jeho předchůdkyně objevil na smlouvě tam, kde nebyl schválen zastupitelstvem. Odvolaná starostka Jana Rýpalová (nez.) s tím ale nesouhlasí. „Zastupitelstvo o všem vědělo. Na každém zastupitelstvu se to řešilo, můžu doložit usnesení,“ reagovala.

Kvůli sporu je uzavřená knihovna

Dotaci na základě trestního oznámení už prověřuje policie. Starosta i místostarosta řekli, že pokud se obvinění z podvodu neprokáže, okamžitě odstoupí. To ale lidem nestačí, v petici chtějí nové obecní volby. K smířlivému podání rukou je velmi daleko.

„Zcela jistě poznamená mezilidské vztahy, a to ne na jeden nebo dva dny, případně týdny, ale na delší dobu,“ komentoval vyhrocenou situaci politolog Stanislav Balík. První hmatatelný důsledek atmosféry v rozhádané vesnici je tamní knihovna. Ta bude až do odvolání uzavřena. Vede ji totiž zastupitelka, která se stala terčem výhružek.