Fulnek opraví zámek. Za 1,4 milionu korun

Na opravu městských památek dostal Fulnek ze státní kasy téměř 1,4 milionu korun. Zastupitelé se rozhodli většinu peněz investovat do opravy zdejšího zámku. Ten prochází rozsáhlou rekonstrukcí od roku 2009.

Nová okna, fasádu i střechu Horní fulnecký zámek už má. Další fáze rekonstrukce počítá s úpravami Dolního zámku. Stát by měla dva miliony tři sta tisíc korun.

„V této části Dolního zámku vyměňujeme dvacet tři nových oken. Jelikož tady vidíte, že se vůbec nenacházejí okna v některých otvorech. V některých jsou jenom takové zbytky. A zároveň se tady budou repasovat mříže z kovářských profilů,“ sdělil majitel zámku Teodor Reinhold, který nemovitost vlastní od roku 2008. Zbylá část peněz pak pokryje nákup vnitřních dveří do Horního zámku a také opravu ohradní zdi.

Zámek ve Fulneku

Velkou část peněz získal Teodor Reinhold od města. Fulnek totiž obdržel od Ministerstva kultury finance na opravu městských památek. Milion sto padesát tisíc pak věnuje na rekonstrukci zámku. Stovky tisíc korun přidá i ze svého rozpočtu.

„Dvě stě čtyřicet tisíc je z rozpočtu města,“ potvrdila starostka Fulneku Radka Krištofová (ČSSD). Město na opravu zámku přispělo už podruhé. Majitel zámku Teodor Reinhold tyto peníze vítá. Na zisk jiných dotací totiž nedosáhl.

  • Barokní zámek ve Fulneku byl nejprve mohutný gotický hrad, který ve třináctém století vybudovali páni z Kravař. Dominantu Novojičínska vlastnilo mnoho významných šlechtických rodů. Za třicetileté války spravovala největší pevnost na Moravě a ve Slezsku švédská vojenská posádka. „Fulnek byl nejen obrovská rezidence s velkým dvorem. Samotní Žerotínové zde měli dvůr s desítkami šlechticů, kteří zde sloužili,“ uvádí historik Jaroslav Zezulčík.
  • Největší rozkvět nastal v sedmnáctém a osmnáctém století. Hrabata Bruntálští z Vrbna vybudovali ze zámku honosné sídlo. „Zámek byl upravený nádhernými parkovými úpravami. Oni zde skutečně vedli velký dvůr, na tomto zámku byla dokonce granátnická garda,“ prozrazuje Jaroslav Zezulčík.
  • Fulnecký zámek je v krajině nepřehlédnutelný. Přesto je jeho dnešní podoba jen třetinou původního sídla. V roce 1801 totiž zámek vyhořel a po válce sloužil armádě jako sklad. Zdevastovanou památku začal před zhruba osmi lety opravovat nový majitel. „Dovnitř teklo, okna nebyly žádné. Devadesát procent oken chybělo, takže první, co jsem dělal první rok, bylo, že jsem vyměňoval střechu, protože dovnitř teklo. Byl tam sníh a propadlé některé krovy,“ vzpomíná majitel zámku Teodor Reinhold.

„Snažil jsem se čerpat například z regionálního operačního programu v minulosti, ale bohužel jsem neměl tehdy štěstí. A na jiný dotační program jsem nenarazil. Protože já tady funguju jako fyzická osoba a je to velmi složité. Pokud byl nějaký program vyhlášen, tak je to většinou pro právnické nebo nějaké jiné sdružení,“ poznamenal Reinhold.

Horní zámek bude v budoucnosti lidem sloužit jako hotel s restaurací, v tom dolním by mohly vzniknout byty pro seniory. Otevřít by se měl už příští rok.