V Olomouci čekají kilometrové kolony. Začnou opravovat most

Most ve Velkomoravské ulici, jedné z olomouckých hlavních dopravních tepen, je ve špatném technickém stavu. Od příštího týdne začne jeho rekonstrukce. Řidiče projíždějící přes komunikaci tak čekají až do června příštího roku dopravní komplikace.

Velkomoravská ulice patří v Olomouci podle redaktora České televize Martina Laštůvky mezi ty nejvytíženější. „Denně zde projede 36 tisíc aut. Řidiči teď mají k dispozici čtyři pruhy. Od pondělka to budou jen dva pruhy pro dva směry,“ zjistil.

Už teď se podle Martina Laštůvky v inkriminovaném místě Olomouce tvoří kilometr dlouhá kolona. „Se započetím oprav by mohly být dvojnásobné,“ domnívá se.

Uzavírkou budou tramvaje projíždět bez omezení, možné je však zpoždění spojů, informovali již zástupci Dopravního podniku města Olomouce a olomoucké radnice. Také světelná signalizace na křižovatce Velkomoravská a Švýcarské nábřeží zůstane v provozu.

„V důsledku uzavírky nedojde ke změnám v linkách MHD a obsluze zastávek, může však docházet ke zpožďování spojů,“ dodala mluvčí dopravního podniku města Olomouce Martina Krčová.

Uzavírka v Olomouci

Oprava mostu bude rozdělena do dvou etap, uzavřena bude vždy jedna polovina mostu, přes který prochází čtyřproudá silnice. Veškerá doprava bude převedena do jednoho jízdního pásu. První část se týká opravy ve směru na Lipník nad Bečvou.

„Během uzavírky nebude možné odbočení vlevo ve směru od Mohelnice na Švýcarské nábřeží. Objízdná trasa povede z Velkomoravské na sjezd ulicí Holickou a Wittgensteinovou, zásobovací vozidla se mohou otočit přes ulici Babíčkovu zpět na Velkomoravskou a odtud odbočit vpravo na Švýcarské nábřeží,“ uvedla mluvčí radnice Jana Doleželová.

Most ve Velkomoravské ulici opraví
Zdroj: ČT24/www.mapy.cz

Chodce navede z uzavřené části mostu na druhou stranu přechodné dopravní značení. K tomuto účelu bude na místě vyznačeno místo pro přecházení, dodala mluvčí.

Uzavírku první poloviny mostu plánuje Ředitelství silnic a dálnic do 30. listopadu 2016. Práce na druhé polovině mostu by měly začít v únoru příštího roku a trvat by měly do konce června. 

Velkomoravskou opravovali už loni

Na začátku loňského července byla Velkomoravská ulice v obou směrech uzavřena kvůli opravě povrchu vozovky. Pro řidiče to znamenalo značné komplikace, protože museli v Olomouci využívat objízdné trasy. V části objížďky město dohodlo vypnutí mýtných bran, objízdný úsek tak nebyl zpoplatněn. Přesto se místy, hlavně v dopravní špičce, tvořily kolony automobilů.

Opravu Velkomoravské ulice, která byla kvůli značnému dopravnímu vytížení plná trhlin, výtluků a vyjetých kolejí, financovalo Ředitelství silnic a dálnic. Na vozovku byl položen tichý asfalt a rekonstrukce stála téměř 43 milionů korun bez daně. První úsek tohoto průtahu opravili stavaři již předloni.