Třebíč chystá azylový dům nejen pro matky, ale i otce v nouzi

Třebíč chystá azylový dům nejen pro matky, ale i otce v nouzi (zdroj: ČT24)

Azylové domy pro matky s dětmi chybí napříč republikou. Třeba ten v Třebíči je ve velmi špatném stavu. Už tam sice začali stavět nový objekt, ještě rok ale budou matky muset vydržet v tom současném. V budově za 38 milionů, kterou zaplatí stát, bude 19 bytů a azyl tam kromě žen najdou i otcové s dětmi.

Domov pro matky s dětmi provozuje charita v Třebíči 20 let, potřebuje pro něj ale lepší zázemí. Domov funguje v městské ubytovně s více než stovkou bytů. V azylovém domě je málo místa i málo vybavení. „Pokojíky máme malé, tak skříňky venku na chodbě mají pro uložení potravin,“ popsala koordinátorka Domova pro matky Lucie Rymešová. Jako herna slouží spíš společná chodba a nevyhovující je i venkovní prostor, kde chybí zahrada či dětské hřiště a děti si hrají mezi paneláky.

Vyřešit to má nový azylový dům. V novém domově budou mít jeho obyvatelé klubovnu, hernu, studovnu, cvičnou kuchyni a návštěvní místnost. Zázemí v něm bude mít také služba zaměřená na pomoc rodinám, kterým se narodily postižené děti. Azylový dům bude stát 38 milionů korun, z toho 28 milionů poskytne ministerstvo práce a sociálních věcí. Další peníze přidaly Kraj Vysočina a třebíčská radnice.

S jeho stavbou se sice začalo, ale noví klienti se budou moct nastěhovat až za víc než rok. „Tohle zařízení je víc než potřeba, čekali jsme na něj víc než 10 let, než se stavbu podařilo dovést k realizaci,“ řekla vedoucí charitního střediska v Třebíči Eliška Klimešová.

„Jsme si vědomi, že pro matky a rodiče bez domova nebo ženy s dětmi vystavené domácímu násilí není v kraji dostatečné zázemí,“ řekl ředitel oblastní charity v Třebíči Petr Jašek. Z 61 lůžek v novém domově bude šest určeno pro ženy, které z různých důvodů skončily na ulici. „Možnost azylového bydlení připravujeme také pro otce s dětmi nebo celou
rodinu,“ doplnil.