Staletá vína z Bečova jsou živá, mají hodnotu třiceti milionů

Vzácná vína na zámku v Bečově nad Teplou mají podle odborného posudku hodnotu 30 milionů korun. V květnu víno z konce 19. století ochutnávali sommelieři. Za absolutní špičku a nejcennější víno bylo označeno Château d'Yquem z roku 1896. Láhve našli v roce 1985 kriminalisté společně s relikviářem svatého Maura. Všech 133 lahví zůstává v bečovském depozitáři.

Některá ze 136 lahví vín starých asi 130 let, například vína z vinařství Chateau d´Yquem, mají odhadní cenu i 700 tisíc korun.

„Posudek byl vypracován znalcem Ivem Dvořákem na základě poznatků získaných z přechutnání vybraných vín. Vyčíslená částka je odvozena z katalogů aukčních síní, a jde tedy pouze o odhadní cenu,“ uvedla zástupkyně kastelána Andrea Grecmanová.

Podle znalce je minimální cena sbírky 7,7 milionu korun. Pokud by se však podařilo dohledat doklady k vínům, které by potvrdily exkluzivní sběratelské exempláře, hodnota sbírky by dosahovala 30 milionů korun.

Staletá vína z Bečova mají hodnotu třiceti milionů (zdroj: ČT24)

Několik vzorků ochutnali sommelieři v květnu. Ukázalo se, že kvalita vín je i přes jejich stáří velmi vysoká a to, že vína byla desítky let zakopaná pod podlahou, lahvím spíš prospělo.

Dražba je ale podle Grecmanové vyloučená, víno zůstane na zámku, některá by mohla být vystavená spolu s relikviářem svatého Maura. „Vína v žádném případě nepůjdou do prodeje, zatím zůstanou uložena tady v depozitáři a do budoucna uvažujeme o vystavení několika vín, která nejsou v pitelném stavu,“ uvedla Grecmanová.

Cílem ochutnávky bylo zjistit, zda jsou vína „živá“ (a tedy potenciálně konzumovatelná) či „mrtvá“ (tedy nekonzumovatelná). Iniciátorem akce byl kastelán státního hradu a zámku Bečov Tomáš Wizovský. Celkovou expertizu prováděl Jakub Přibyl, držitel titulu Court of Master Sommeliers: Advanced Sommelier, Andreas Wickhoff, držitel titulu Master of Wine, a Greg Lambrecht, vynálezce technologie Coravin, která byla použita pro odebrání vzorků.

Metoda Coravin umožňuje ochutnávat víno bez vytažení korku a bez nebezpečí oxidace. Pro expertizu bylo vybráno šestnáct lahví s vínem a to tak, aby zjištění vypovídalo s nejvyšší možnou pravděpodobností o kvalitě obsahu ostatních, neprozkoumaných lahví. Nakonec bylo ochutnáno třináct vzorků.

Bečovským klenotem je relikviář svatého Maura

Relikviář svatého Maura je podle historiků, spolu s korunovačními klenoty, nejcennější zlatnická památka v České republice. Základem románské památky je dřevěná truhla, ručně zdobená zlaceným stříbrem a mědí a posázená dvěma sty drahých kamenů. Na zámku v Bečově nad Teplou je vystavený od roku 2002. Každý rok si ho prohlédne přes padesát tisíc lidí.

Relikviář sv. Maura
Zdroj: ČT24

Po druhé světové válce vzácný klenot schovali v Bečově poslední šlechtičtí majitelé hradu. Znovuobjevení relikviáře provází poutavý příběh. Stojí za ním americký obchodník Danny Douglas.

V roce 1984 ho syn původního majitele seznámil s tím, kam rodina poklad ukryla. S Douglesem se dohodli na jeho vykoupení od československých úřadů, které o něm neměly tušení. Vyjednávání se ale účastnili i kriminalisté. Měli zjistit, o co jde – dřív, než do té doby neznámý předmět stát vydá.

Na stopu nakonec policii přivedl sám Danny Douglas, když chtěl smlouvu o vydání podepsat v Karlových Varech. Relikviář pak našli pod podlahou hradní kaple v poledne 5. listopadu 1985. Relikviář po vyzvednutí chátral v trezoru národní banky. Pak ho čekaly restaurátorské práce, které i s přípravami trvaly jedenáct let.

Vydáno pod