Sestra v nouzi: Nemocnice bojuje za větší bezpečnost v areálu

Vulgární nadávky, ale i kopance, kousání, plivance a další fyzické útoky – s tím vším se stále častěji musí potýkat personál moravskoslezských nemocnic. Větší bezpečí během služby má nově zdravotním sestrám ve frýdecko-místecké nemocnici zajistit tísňový systém s názvem Sestra v nouzi.

Zdravotnice budou u sebe nosit speciální tlačítko, jehož stiskem mohou okamžitě povolat ochranku. „Pokud budou pacienti agresivní a budou sestry ohrožovat, tak stačí jen zmáčknout červený knoflík na hlásiči,“ zjistil redaktor České televize Lukáš Horák.

Členové ochranky se o poloze napadené zdravotnice dozvědí podle toho, v jaké místnosti přijal senzor její nouzový signál.

„Ten prostřednictvím ústředny přepošle zprávu na mobilní telefon ochranky, která okamžitě vyběhne sestře na pomoc. Sestry mají tyto hlásiče zavěšené na krku, takže je mají neustále po ruce. O pomoc mohou zavolat ze všech budov nemocnice,“ dodal Lukáš Horák.

Napadení zdravotníků

Ve frýdecko-místecké nemocnici se nepotýkali jen s neukázněnými pacienty. „Navíc jsme se v posledním období často potkávali s krádežemi v průběhu noci na pokojích pacientů. Takže jsme se rozhodli přistoupit tady k tomuto opatření,“ uvedla náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Jarmila Dostálová. Od bezpečnostních opatření čeká hlavně „lepší pocit“ sester. „Mají šanci někoho si rychle přivolat,“ dodala.

Agresivní pacienti neutočí jen v budovách nemocnic, ale často jsou terčem jejich ataků i posádky sanitek, které se jim snaží poskytnout bezprostřední pomoc. Jak říká psychiatr a náměstek pro léčebnou preventivní péči Psychiatrické nemocnice Opava Libor Chvíla, obecně narůstá agresivita ve společnosti.

„Je to spojeno s tím, že dnes se každý má o sebe postarat sám. Když má někdo v sobě agresivitu, tak ji použije,“ uvedl.

Při útocích na záchranáře a lékaře podle něj sehrává důležitou roli hlavně alkohol, u agrese mířící vůči psychiatrům pak především drogy.

Výjimkou není ani napadení se zbraní. Například loni agresivní pacient napadl ve Fakultní nemocnici v Olomouci sanitáře. Podle kriminalistů se dopustil pokusu o vraždu. V minulosti například patnáctičlenný dav v Ostravě demoloval sanitku a napadl záchranáře, kteří se snažili ošetřit opilého muže. Incident museli řešit přivolaní policisté.

Ve Frýdku-Místku se rozhodli zvýšit bezpečnost od letošního července. V nemocnicích provozovaných Moravskoslezským krajem nejsou ale bezpečnostní tlačítka úplnou novinkou. Už od loňska fungují třeba v Opavě, Ostravě nebo Havířově.

Dobré zkušenosti s nimi mají i v Třinci, tam začali tlačítka používat v prosinci. Sestry je za tu dobu použily mnohokrát. Jen letos v dubnu to bylo ve dvaadvaceti případech. V nemocnici je kromě toho kamerový systém a nepřetržitě tam hlídá bezpečnostní agentura. Předloni vzal jeden pacient na sestru květináč.