Funkcionalistická vila na Petřinách má jít k zemi, zachránit ji může ministerstvo

Proti demolici vily se vyslovili místní i odborníci (zdroj: ČT24)

Vedení Prahy 6 povolilo demolici činžovní vily na Petřinách. Namísto pozdně funkcionalistické budovy má na místě vyrůst pětipodlažní novostavba. Bouří se proti tomu místní obyvatelé i odborníci, kteří dům považují za architektonickou památku. Pod petici za záchranu stavby se podepsalo zhruba tisíc lidí. Rozhodnutí ještě může zvrátit ministerstvo kultury.

Jiří Šalda nemovitost z 30. let minulého století odkoupil před rokem od potomků původního majitele. Nejprve ji chtěl přestavět, pak se ale kvůli špatnému technickému stavu budovy rozhodl místo ní postavit moderní pětipatrový bytový dům s podzemními garážemi. „Mělo by tu vzniknout třináct bytů. Počítám, že dva byty z toho si nechám,“ popsal své plány.

Záměr dům zbourat v únoru schválila Komise územního rozvoje Prahy 6. „Vycházela mimo jiné z toho, že vila není památkově chráněná,“ vysvětluje redaktorka ČT Natálie Forsterová.

S demolicí objektu v ulici Na Petřinách ale nesouhlasí místní obyvatelé, kteří sepsali petici, ve které žádají politiky o záchranu vily. Podepsalo ji téměř tisíc lidí, kteří ji na rozdíl od Jiřího Šaldy považují za architektonicky cennou.

„Petici samozřejmě vnímáme, ale je třeba si uvědomit rozdíl mezi památkově chráněnou vilou na jedné straně a architektonicky zdařilým projektem na druhé straně,“ uvedl mluvčí Prahy 6 Martin Churavý.

Dům hájí zastupitel, který hlasoval pro bourání

Volání petentů vyslyšel zastupitel Antonín Nechvátal (SZ). Na ministerstvo kultury podal návrh, aby byl dům prohlášen památkou. Sám přitom byl jedním z těch, kdo ještě v únoru hlasoval pro jeho zbourání.

Na únorovém jednání komise byly zcela minimální podklady. Postupně se ukázalo, že vila je ještě hodnotnější, než bylo známo.
Antonín Nechvátal
zastupitel Prahy 6

 Jak dlouho bude trvat, než se k věci resort kultury vyjádří, nelze podle Forsterové odhadnout. „Zákon ministerstvu nestanovuje žádnou lhůtu,“ konstatuje redaktorka.

Než se tak stane, musí majitel i úřady přistupovat k budově, jako by památkou byl. V současné chvíli tak vedení Prahy 6 vyčkává s vydáním demoličního výměru až do rozhodnutí ministerstva. K nelibosti majitele, který už má všechna příslušná povolení.