Shakespeare, filharmonie i swing: Brno čeká léto plné kultury

Ze ztemnělých sálů pod širé nebe se na léto stěhuje brněnská kultura. Na venkovní inscenace lákají návštěvníky divadla i kina. Venkovní sezonu startují v jihomoravské metropoli Letní Shakespearovské slavnosti. V plenéru zahraje i filharmonie.

„Hrajeme za každého počasí, takže jsme připravení a pokud opravdu nebude nad Brnem tornádo, tak budeme hrát,“ popsala přípravu hudebníků ředitelka brněnské filharmonie Marie Kučerová. Dodala, že filharmonie letos nabídne posluchačům pět velkých koncertů a k tomu promítání dvou historických záznamů.

„Milovníci klasické hudby v Brně mají poměrně dlouhou letní pauzu, od května až v podstatě do září nebo do října, takže už jsou vyhladovělí po klasické hudbě,“ doplnila. Hudebníci se ale pod širým nebem na nádvoří hradu Špilberk vystřídají až v půli srpna s divadelníky. Ti tam zahájí Letní Shakespearovské slavnosti hrou Veselé paničky Windsorské.

Kultura v letním Brně (zdroj: ČT24)

Na své si přijdou i milovníci filmu a tance

Historický dvůr Staré radnice pak přes prázdniny poslouží jako scéna Divadla Bolka Polívky. Herci totiž navzdory rekonstrukci svého divadla nebo divadelním prázdninám volno se vším všudy nemají. Nádvoří ale bude celé léto patřit všem žánrům.

Na hrad Špilberk se letos můžou vydat i filmoví fanoušci. Celé prázdniny tam totiž pod hradbami promítá letní kino. Filmových pláten pod hvězdami je ale ve městě hned několik. Nově letos promítá třeba nové kino v amfiteátru v Čertově rokli v brněnské čtvrti Lesná. Na své si přijdou i profesionální tanečníci i laici. V Dominikánské ulici je čeká lekce swingu a swingová tančírna se během prázdnin už tradičně vrátí taky do Denisových sadů.