Zeman: Dříve do důchodu mají odcházet jen horníci hlubinných dolů

Prezident Miloš Zeman v úterý přijal zástupce Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu (OS PHGN). Podle předsedy Sdružení hornických odborů OKD a druhého místopředsedy OS PHGN Jaromíra Pytlíka se hovořilo mimo jiné o situaci v těžební společnosti OKD, která je v úpadku. Zeman se nechal slyšet, že o sedm let dříve mají do důchodu odcházet jen horníci hlubinných dolů.

Rozšíření předčasných důchodů na další horníky by se podle Zemana nemělo konat. „Na druhou stranu stejně poctivě říkám, že tím by to mělo skončit. Protože jinak bychom otevírali Pandořinu skříňku. Pak by to chtěli i horníci v povrchových dolech, pak by to chtěli pracovníci v hutích a na to už státní rozpočet nemá peníze,“ řekl.

Zeman minulý měsíc podepsal nová pravidla, podle nichž horníci z hlubinných dolů budou moci odcházet do starobního důchodu o sedm let dříve než ostatní pracovníci, tedy zhruba v 56 letech. Pravidla začnou platit od října.

V úterý zopakoval, že takovou změnu podporuje. „Chtěl bych vám také říci, že se domnívám, že by se to zdaleka nemělo týkat jenom OKD, i když v případě OKD to bude drtivá většina případů,“ poznamenal dnes na Hradě prezident. Dodal, že zná také případ hlubinného uranového dolu a dolu na hnědé uhlí, kterých by se zákon měl týkat.

Prezident se zároveň vyjádřil k situaci v OKD. Sdělil, že by si přál, aby odboráři z OKD měli při řešení potíží firmy silné slovo.

Horničtí odboroví předáci Zemanovi za přijetí a za podporu poděkovali. „Hlavně děkuji, že jste podporoval prolomení limitů, to se nám bohužel zatím nepodařilo,“ řekl předseda OS PHGN Jan Sábel. Zeman k tomu poznamenal, že se to nepodařilo „zatím“. Sábel zároveň připomněl složitou situaci v těžebním průmyslu a poukázal na špatnou situaci v OKD. 

O OKD už vláda jednala

V pondělí jednala vláda o OKD s vedením těžební firmy a se zástupci odborů a zaměstnavatelů. Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) poté řekl, že ministr financí Andrej Babiš (ANO) dospěl k názoru, že je v srpnu třeba dát OKD peníze na červencové výplaty. Babiš se jednání neúčastnil, v pátek ale uvedl, že by stát mohl firmě poskytnout finanční pomoc při případné reorganizaci.

Těžební společnost OKD se dostala do existenčních problémů kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. V květnu podala sama na sebe insolvenční návrh, v němž uvedla, že nejméně 650 věřitelům dluží přes 17 miliard korun. Pohledávky už u soudu přihlásilo na 500 jejích věřitelů.

OKD bude podle vedení firmy letos potřebovat externí úvěr 700 milionů až miliardu korun, jinak existuje vysoké riziko, že by musela zastavit provoz. Při procesu reorganizace, který firma preferuje před konkurzem, by se podnik neobešel bez pomoci státu.

V dolech, kde nyní i s dodavatelskými firmami pracuje zhruba 12 tisíc lidí, se dál těží uhlí. O budoucnosti firmy budou rozhodovat věřitelé, kteří se sejdou na schůzi v srpnu.