Slovácké divadlo bez herců a s řemeslníky. Opravují hlavní sál

Zaprášená místnost bez sedadel, místo omítky viditelné cihly a kolem dokola lešení. Tak nyní vypadá hlavní sál Slováckého divadla v Uherském Hradišti. Herce na pódiu vystřídali řemeslníci, kteří prostory opravují. Rekonstrukce jim zabere více než dva měsíce, a tak práce omezí i program. Uzavření divadla se dotkne také Letní filmové školy, která nebude moci využít budovu ke svým projekcím.

Zatímco s obnovením provozu se vrátí zpět obvyklá červená sedadla, obložení stěn se změní. „Musíme jej vyměnit. Důvod je zejména protipožární, řemeslníci jej nahradí nehořlavým, tím pádem se nám změní interiér, ale doufáme, že ne akustika,“ popsal změnu herec a zároveň mluvčí divadla Josef Kubáník. Se svými kolegy bude v hlavním sále opět vystupovat od poloviny září.

Kvůli úpravě interiéru se nejen posouvá začátek nové sezony, ale o týden dříve musela končit i ta poslední. „Většinou hrajeme až do začátku července, kdy už ostatní divadla a soubory nehrají, ale tentokrát už jsme to museli ukončit. To znamená, že unikají i finanční prostředky,“ doplnil. Zatím při rekonstrukci žádné komplikace nenastaly a podle Kubáníka vše probíhá podle plánu.

Oprava Slováckého divadla v Uherském Hradišti (zdroj: ČT24)

Hrát se bude v jiných divadlech a klubech

Uzavření hlavního sálu ale není pro herce nepřekonatelnou překážkou, během rekonstrukce využívají k představením jiné prostory. „Dalším hracím prostorem je Malá scéna, odstartovali jsme ale také off-program, kdy hráváme v netradičních prostředích,“ dodal Kubáník. Inscenace jsou tak například k vidění i v tamním rockovém klubu Mír. Sezonu pak soubor zahájí na začátku září představením v Uherském Brodě.

Při výběru náhradních prostor muselo divadlo trochu improvizovat, protože se o schválení oprav dozvědělo až letos na jaře, kdy už byl program naplánovaný. Letos se do Slováckého divadla nepodívají ani návštěvníci Letní filmové školy, která jeho prostory využívá k projekcím.