Vyhledávanou cyklostezku úřady zavřely. Lidi riziko příliš nezastavuje

Cyklostezka Praha–Beroun vedoucí podél břehu řeky Berounky patří k nejfrekventovanějším v Česku, v prázdninových měsících je ale hned na dvou místech kvůli bezpečnosti uzavřena. U Černošic zranila padající větev cyklistu, u Srbska zas hrozí zřícení skály. Protože na sanaci svahu nejsou peníze, není jasné, co bude se stezkou dál. Tisícům pohybu lačných lidí přináší její uzavření komplikace, něco podobného v létě považují za nesmysl.

Topolová alej podél Berounky znamená pro cyklisty, bruslaře i běžce riziko, před třemi týdny tu padající větev těžce zranila cyklistu. Černošická radnice stezku preventivně uzavřela a místo zákazu hlídají strážníci. „Stromy jsou tady přes 70 let. Jsou určitě nebezpečné. Jedná se o topol kanadský, křehké větve zasahují přes cyklostezku a hrozí pád na projíždějícího cyklistu,“ popsal situaci místostarosta Petr Wolf (Nestr. za TOP 09).

U Černošic zranila padající větev cyklistu
Zdroj: Městská policie

Během letních měsíců využívají jednu z nejvyhledávanějších cyklostezek tisíce lidí. Přestože radnice vyznačila objízdnou trasu po nedaleké silnici, lidé mnohdy zákaz nerespektují a pokračují v cestě. Město si nechalo na stromy vypracovat posudek, podle kterého jsou ve velmi špatném stavu. Proto většina starých stromů půjde v průběhu srpna k zemi. A radnice stezku plánuje znovu otevřít až v září.

U Srbska je problém padající kamení

O pár desítek kilometrů dál na téže trase úřady rovněž přišly se zákazem vstupu. V tomto případě je za ním zvětrávání skály u Srbska. Ani tady si s omezením lidé příliš hlavu nelámou. Už v březnu berounský místostarosta konstatoval, že necelý kubík velkých kamenů se zaklínil mezi stromy nad stezkou a hrozí jejich pád. Přestože část turistů stezku stále využívá, podnikatelé z obce si stěžují na pokles příjmů až o 40 procent.

Události ČT: Cyklostezka může být nebezpečná, lidé na zákaz často nedbají (zdroj: ČT24)