Noe by záviděl. Na Třebíčsku plní vědci genetickou banku zvířat

Na Třebíčsku vzniklo unikátní úložiště Národní genetické banky živočichů a pomalu se plní vzorky. Shromaždiště genetického materiálu desítek tisíc zvířat zřídil ve Studenci a Mohelně Biologický ústav Akademie věd.

Národní genetická banka živočichů disponuje třemi velkoobjemovými mrazicími boxy s teplotou minus 80 stupňů, přičemž do každého se vejde 43 tisíc malých zkumavek se vzorky.

Vědečtí výzkumníci se k nim dostanou přes dvojité izolační dveře mrazicích boxů, z oblaku zmrzlé vodní páry pak v rukavicích vytahují plechové zásobníky s malými plastovými zásuvkami. Každá z nich pojme 81 malých zkumavek a je v ní kousek tkáně nějakého živočicha v lihovém nálevu.

Aby nedošlo k záměně, jsou zkumavky označeny vedle rozlišovacích nápisů také QR kódem. Smyslem banky je shromažďovat vzorky tkání u nás žijících obratlovců v podobě genetické informace DNA.

Genetická banka zvířat se plní vzorky (zdroj: ČT24)

Zároveň pracovníci spravují databázi živočichů třeba pro potřeby ochránců přírody nebo budoucí výzkum. Pracoviště ve Studenci a Mohelně jsou schopna rozpoznat příbuznost zvířat, určit způsoby jejich migrace nebo z trusu stanovit počet jedinců jednoho druhu na určitém území.

Někteří přispěvatelé do genetické banky obdrželi zkumavky pro skladování materiálu a také skalpely, nůžky a další užitečné vybavení pro odběr vzorků. Boxy se tak postupně plní preparáty, nejčastěji jde o vzorky tkání zvířat uhynulých v parcích, na silnicích nebo v záchranných stanicích. Řada vzorků také pochází z ukončených vědeckých projektů.