Zájemci o vedení hradecké nemocnice mají na přihlášení dva týdny

Kandidáti na místo ředitele Fakultní nemocnice v Hradci Králové se mohou hlásit do 15. července. Ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo výběrové řízení poté, co šéf resortu Svatopluk Němeček ve čtvrtek s okamžitou platností odvolal dosavadního ředitele Romana Prymulu. Důvodem má být střet zájmů.

Dvaapadesátiletý epidemiolog Roman Prymula patří mezi kapacity svého oboru, předsedá České vakcinologické společnosti, stál v čele Fakulty vojenského lékařství na Univerzitě obrany, radil Ústřednímu krizovému štábu i hlavnímu hygienikovi. Královéhradeckou nemocnici vedl od roku 2009, když v ředitelském křesle vystřídal ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09).

Roman Prymula
Zdroj: ČT24

Ministerstvo svůj rázný krok vysvětlilo tím, že Prymula „v pozici ředitele veřejné fakultní nemocnice inkasoval desítky milionů korun od společnosti Biovomed, kterou vlastnila a zřejmě doposud vlastní jeho dcera“. Uznávaný epidemiolog, který v čele nemocnice stál od 1. října 2009, tvrzení ministerstva odmítá a hodlá se bránit právní cestou.

Ministerstvo po uchazečích požaduje vysokoškolské vzdělání v oblasti lékařství, ekonomie nebo práva, pětileté zkušenosti v řízení a ekonomice zdravotnictví a zkušenosti s vedením a řízením zaměstnanců. Žádá mimo jiné i výborné komunikační a prezentační dovednosti. Zájemci mají k přihlášce připojit návrh koncepce řízení nemocnice – i prohlášení o jiné výdělečné činnosti.

Prymulu zastupuje Šmehlíková

Statutární zástupkyní Prymuly v čele nemocnice je ekonomická náměstkyně Jitka Šmehlíková, celkem vedení nemocnice tvoří deset náměstků. Prymula v čele nemocnice například připravoval výstavbu kliniky čínské medicíny.

Hejtman hradeckého kraje Lubomír Franc (ČSSD) v dnešním vydání Mladé fronty Dnes (MfD) uvedl, že doufá, že jeho odvolání budování kliniky neohrozí. „Ty věci jsou tak daleko, že by neměly záviset jen na osobě jednoho ředitele, proto předpokládám, že přípravy budou pokračovat,“ řekl Franc.