Změní se opuštěné koleje ve Smíchov City? Místní nadšení nejsou

Na území Smíchovského nádraží má vzniknout moderní čtvrť plná bytů a kanceláří. Obyvatelé Prahy 5 z projektu společnosti Sekyra Group ale zrovna nadšení nejsou, vadí jim hlavně nevyřešená doprava, kritizovali postup přípravy výstavby nebo plánovou hustotu obyvatel. „Tak vzácný a jedinečný prostor nelze zastavět klasickou až archaickou blokovou bytovou zástavbou, navíc ještě s objemem i výškou předimenzovanými budovami. Byla by to navždy promarněná šance,“ řekli nespokojení Pražané sdružení ve spolku SNOP5.

Na území o rozměru 25 hektarů má být asi téměř sto padesát metrů čtverečních ploch bytů a stejné množství kanceláří, zbytek budou například obchody nebo veřejné instituce. Blokové domy mají být rozděleny na domovní vchody. V rámci projektu má vzniknout několik parků, například školský park u plánované školy a široká centrální ulice, takzvaný boulevard.

Architekt Jiří Gebert kritizoval předložené vizualizace nebo velikost vnitrobloků. „To nejsou dvory, ale světlíky,“ řekl. Hustotu obyvatel přirovnal k tomu, jako by na Karlově náměstí měl stát Beroun. Zástupce developera Leoš Anderle uvedl, že vizualizace zkreslující nejsou, odmítl rovněž to, že hustota obyvatel je vysoká, podle něj odpovídá ostatním oblastem Prahy.

S výstavbou by se mělo začít od Knížecí směrem na jih. Kdy stavba začne, ale není v tuto chvíli jasné. Pro první etapu, která měla začít v roce 2017, zatím nejsou hotovy konkrétní návrhy. Obyvatele okolních čtvrtí proto zajímalo, zda je možné v tuto chvíli začít celý proces přípravy zástavby od začátku.

Iniciovala jsem tuto diskusi proto, aby veřejnost řekla své požadavky apopsala, jaké nedostatky u projektu vnímá. Jsme totiž ve fázi, kdystále můžeme ovlivnit podobu projektu. Za nezbytné považuji zpracovánídopravní studie a rekonstrukci předpolí Smíchovského nádraží.Rovněž je nutné posílit kapacitu plánované školy a školky. Dalšísetkání k projektu se bude konat na přelomu září a října. Tam jižbudou některé otázky zodpovězeny.
Petra Kolínská
náměstkyně primátorky