Festival ProArt spojuje a zároveň boří hranice mezi žánry

Bez komentáře: taneční workshopy lákají profesionály i laiky (zdroj: ČT24)

Spojení tance, divadla a zpěvu. Večerní představení pro širokou veřejnost už potřinácté kombinuje s uměleckými workshopy multi-žánrový festival ProArt. Zúčastnit se ho mohou zájemci v Brně, Praze a nově i ve Valticích. Ve zmíněných městech bude festival střídavě probíhat až do 28. července.

Festivalu ProArt se zájemci mohou zúčastnit nejen návštěvou představení, ale také si vyzkoušet workshopy. Ty jsou přístupné profesionálům i laikům. Své rozvrhy si každý z nich určuje sám. „Máme týden možnost pracovat se svým tělem nějak jinak. Člověk pak může prohlubovat své zkušenosti, které už s tancem má,“ popsala svou motivaci se zúčastnit jedna z týdenních studentek tanečního workshopu.

Dodala, že se díky němu setká s lektory, které by jinak neměla šanci poznat osobně. Mezi ně patří například Henrik Kaalund. Ten má své vlastní metody, jak se protahovat přímo během tance, které učí i své žáky. „Je to tu jako na jiných festivalech. Někteří tanečníci jsou zkušenější, někteří méně, ale musíme zapojit každého z nich,“ popsal festival Kaalund.

Spojení pohybu, slova a barev

ProArt ale není pouze taneční festival. Už potřinácté díky svému multi-žánrovému zaměření boří hranice mezi různými uměleckými odvětvími. „Tanec, zpěv, fotografie, herectví, hudba, letos kreativní psaní, někdy výtvarné kurzy,“ vyjmenoval náplň festivalu ředitel Martin Dvořák.

Zatímco některé lekce vedou zahraniční lektoři, vedení workshopu tvůrčího psaní se ujal spisovatel a držitel ceny Magnesia Litera Martin Reiner. „Těším se na to, protože si říkám, že v mém věku je fajn, že ještě pořád přicházejí věci, které si můžu vyzkoušet. Samozřejmě vždy záleží na tom, jací lidé přijdou, protože celá záležitost vzniká v interakci,“ okomentoval své první působení na festivalu.

Jeho součástí jsou i různá večerní představení. Koncertem účastníků vyvrcholí i žádaný hlasový workshop Idy Kelarové, sestry největšího lákadla předminulého ročníku, Ivy Bittové.