Komenský, Kožík a Boháč na schodech v Uherském Brodu

Uherský Brod rekonstruuje takzvané velké schody, které jsou důležitou spojnicí historické části města s vlakovým nádražím. Současně se z nich stane i památník. Jednotlivé stupně ponesou jména celkem čtyřiačtyřiceti osobností spojených s historií města.

Už déle než sto roků slouží takzvané velké schody obyvatelům Uherského Brodu. Teď se dočkaly rekonstrukce, navíc ponesou jména významných osobností, které žily nebo se dokonce narodily v Uherském Brodu a dělaly mu dobré jméno.

Jsou mezi nimi učitel národů Jan Amos Komenský, herec Ladislav Boháč, který kdysi býval hvězdou stříbrného plátna, nebo třeba autor historických románů, spisovatel František Kožík. „Vybírali jsme celkem z osmi set jmen. Nebyl to vůbec jednoduchý úkol,“ vysvětluje výběr starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar.

Starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar popisuje rekonstrukci "velkých schodů" (zdroj: ČT24)

Město ušetřilo peníze na stavbě terminálu

Kamenná kronika přijde na víc než šest milionů korun. Většinu radnice získala z česko-švýcarských fondů. Ušetřila taky při stavbě blízkého dopravního terminálu.

„V horní části bude informační elektronický infopanel, kde bude možné dohledat další podrobnosti o všech osobnostech,“ doplňuje starosta. Po dokončených schodech se budou moci lidé poprvé projít v září.