Hasiči zlikvidovali sbírku mrtvého chemika, stav nebezpečí skončí

Hasiči ukončili odvoz chemikálií z rodinného domu v Nedvědici na Brněnsku. V domě zemřelého muže našli celkem deset a půl tuny nebezpečných látek. S likvidací začali v pátek odpoledne. Jihomoravský hejtman vyhlásil ve čtvrtek večer stav nebezpečí, který skončí o půlnoci. Kde muž chemikálie vzal a proč je uchovával, je předmětem šetření.

V domě v Nedvědici se našly různé kyseliny, hydroxidy i čisté prvky. Stav nebezpečí vyhlásil hejtman Michal Hašek kvůli závažnosti případu ve čtvrtek večer, aby mohli hasiči a chemici do domu a bezodkladně chemikálie vynosit a zlikvidovat.

„Zasahovalo 130 příslušníků záchranného systému a pracovníků odborné firmy. Náklady mimořádné akce dosáhnou zhruba jednoho milionu korun, který uhradí z krizového fondu Jihomoravský kraj,“ řekl hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Řada nalezených látek byla toxických. Našlo se také zhruba půl kila trhavin a půl kila radioaktivních solí uranu a thoria. Podle velitele hasičů Jiřího Pelikána sousedům a obyvatelům Nedvědice nebezpečí nehrozí.

„Látky byly v originálních obalech. Nebezpečná byla možná kombinace látek, protože některé byly reaktivní. Nenašli jsme ale stopy, že by látky pronikly někam dál. Měřili jsme i radioaktivitu a není se čeho obávat,“ popsal velitel zásahu hasičů Jiří Pelikán.

Chemické závody by mohly závidět

Podle hejtmana by řada chemických závodů mohla závidět, co vše se v Nedvědici našlo. „Rozzářené oči měli na chvilku i hasičští chemici, kteří pohromadě tolik různorodých látek zřejmě dlouhou dobu neviděli,“ zavtipkoval Hašek.

Podle něj bývá obvyklé, že něco podobného se nachází v profesionálních laboratořích, ale ještě nikdy se hasiči nesetkali s tím, aby něco takového bylo v rodinném domě.

Hasiči z Nedvědice odjíždějí. Situaci na místě popisuje redaktor Jakub Vácha (zdroj: ČT24)

Muž byl údajně vystudovaný chemik

Muž, který látky shromažďoval, zemřel v prosinci. Hasiči však chemikálie objevili až po smrti jeho otce minulý čtvrtek. Podle starosty Nedvědice Pavla Vejrosty byl třiačtyřicetiletý muž vystudovaný chemik, víc o něm ale nevěděl. „On s nikým moc nemluvil,“ řekl starosta. „Někdo sbírá známky, někdo kameny, on měl takovou zvláštní zálibu,“ vysvětlovala mužova matka.

Podle hejtmana Haška nebylo nutné obyvatele Nedvědice evakuovat. „Matka zemřelého muže umožnila zásah v obydlené části domu na základě dohody. I v té obydlené části domu jsme našli zhruba půl tuny nejrůznějších chemikálií. Například v ledničce jsme našli několik litrů kyanidu,“ popsal Hašek. V domě hasiči našli i znehodnocený ruční granát.

Chemikálie odvezli hasiči do skladu nebezpečných odpadů v Brně
Zdroj: ČT24

Majitelka domu, jejíž syn chemikálie řadu let schraňoval, se vrátí domů pravděpodobně během pondělka. V neděli byla u příbuzných, aby odborníci mohli prohlédnout i obytnou část.

Případem se zabývá také Státní úřad pro jadernou bezpečnost. „Je naše povinnost nález vyšetřit a zjistit, jak k něčemu takovému mohlo dojít a proč, a chemikálie zabezpečit v souladu se zákonem,“ řekl Michal Merxbauer z tohoto úřadu.

Stačilo málo a mohlo dojít k neštěstí

Že se záchranářům podařilo zasáhnout a chemikálie zlikvidovat ještě předtím, než se něco stalo, bylo podle chemiků velké štěstí. „Pokud byly látky skladováne v takových podmínkách, mohly opravdu každou vteřinou začít reagovat. Stačilo, aby láhev spadla z poličky,“ vysvětluje výzkumný pracovník  z chemické fakulty VUT Tomáš Solný. Do povětří by pak mohl vylétnout domek a chemikálie zamořit široké okolí.

Chemici v laboratoři dělali pokusy se zlomkovým množstvím chemikálií (zdroj: ČT24)