Turistická chata na Ondřejníku je v dezolátním stavu. Majitelé ji zatím neopraví

Zpustlou a zavřenou. Přesně tak vídají návštěvníci už několik let turistickou chatu na Ondřejníku v Beskydech. Současní majitelé zatím do její proměny neinvestují. Ve stavbě objevili totiž spoustu skrytých vad. Nyní hledají spoluinvestora, případně možnost dotací. Občerstvení zatím nabízejí v nově postaveném bufetu.

Na Ondřejníku bývaly chaty dvě. Už zmíněná turistická chata, která je vůbec nejstarší chatou postavenou Klubem českých turistů v Beskydech, a také bývalý hotel Solárka. Ten v roce 2002 vyhořel. A dnes z něj zbyly jen základy.

„Právě na tento bývalý hotel se teď majitelé především soustřeďují. Spolu s dalším investorem chtějí na jeho místě postavit apartmánový dům, jehož vzhled by vycházel z původní Solárky,“ sdělila redaktorka České televize Markéta Radová, která v místě natáčela.

Nemovitosti vlastní firma K+B armatury z Frýdku-Místku. „Jak nám řekli její zástupci, turistickou chatu koupili na podzim 2013, aby ji mohli opravit a provozovat,“ dodala Markéta Radová.

Chata na Ondřejníku

Firma nemovitost získala od insolvenčního správce, předchozí vlastník totiž skončil v konkurzu. Jenže později se podle zástupců firmy ukázalo, že stavba má spoustu skrytých vad. Majitelé odkryli zničené a prohořelé krovy a trámy, neodborně izolované elektrické vedení a mnohé další problémy. A teď čekají na případný další vývoj situace. Dotace, ze kterých by mohli chatu opravit, zatím neobdrželi. 

Turistickou chatu na Ondřejníku vybudovali zástupci Klubu českých turistů (KČT) v letech 1906 až 1907. „Příští rok to bude 110 let. Nekritizujme, jak ji tehdy stavěli, snažme se ji udržet,“ sdělil Jan Sládek, zástupce moravskoslezské historické sekce Klubu českých turistů.

„Výstavby se ujal KČT vedený známými osobnostmi jako byl Adolf Podroužek, stavitel Pokorný a další, kterým se podařilo toto dílo vytvořit. Byla to vůbec první chata KČT v Beskydech,“ doplnil Sládek.

  • Kromě chaty na Ondřejníku se k dalším známým místům Beskyd vedle Lysé hory řadí třeba bájemi opředený vrch Radhošť, někdejší kultovní místo Slovanů, se starodávnou dřevěnou kaplí z roku 1898 a sousoším slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje a také známou sochou pohanského boha Radegasta. Z Trojanovic vede sedačková lanovka na nedaleké středisko turistiky a zimních sportů Pustevny s horskými chatami Maměnka a Libušín, skvosty lidové architektury vybudovanými v letech 1891–1899 podle projektu Dušana Jurkoviče.
  • K půvabným, kdysi lázeňským městům s mnoha skvosty valašské architektury, patří Rožnov pod Radhoštěm, správní středisko CHKO, perlou Beskyd je někdy zván vrch Soláň s čarovným panoramatickým rozhledem, krásná je třeba přírodní rezervace Razula u Velkých Karlovic a unikátní jsou i dřevěné kostelíky například v Bílé, Kunčicích pod Ondřejníkem či Velkých Karlovicích. K dalším zajímavým místům náleží kupříkladu Ostravice s muzeem slezského básníka Petra Bezruče a nedalekou přehradou Šance, zásobárnou pitné vody pro Ostravu, nebo Čeladná s jedním z nejkrásnějších golfových hřišť v ČR.