Brněnští lékaři vyvinuli novou diagnostiku houbových infekcí. Je rychlejší a přesnější

Brněnští lékaři vyvinuli novou metodu na rozpoznávání houbových infekcí. Pracovníkům Fakultní nemocnice v Bohunicích se díky ní podařilo zkrátit diagnostikování ze dvou dnů na dvě až tři hodiny. Houbové neboli mykologické infekce nejsou nebezpečné pro zdravého člověka, u pacientů s oslabenou imunitou ale mohou mít velmi vážné následky.

Poznat houbovou infekci v těle pacienta není pro lékaře snadné. Často je totiž trápí jen dušnost anebo horečka. Mezitím ale infekce napadá různé orgány. „Spory plísní se nacházejí všude ve vzduchu. Co vdechneme, tak za normálních okolností naše bílé krvinky pozřou. Pokud je ale pacient nemá, nebo je má nefunkční, tak může snadno dojít k houbové infekci,“ vysvětlil přednosta hematoonkologické kliniky FN Brno Jiří Mayer.

Podle něj jsou taková onemocnění mimořádně závažná a pokud dojde k rozšíření do celého organismu, tak může pacient zemřít. „Bez přehánění. To, co vidíme na zapomenutém chlebu, tak toto se může objevit v plicích, mozku, ledvinách, v jakémkoli orgánu,“ dodal. Proto je důležitá včasná a přesná diagnostika.

Přednosta Jiří Mayer hovoří o mykologických infekcích (zdroj: ČT24)

Nyní brněnští lékaři vyvinuli novou diagnostickou metodu. Je založena na tom, že u každé infekce zkoumají rozdílné teploty tání jejich molekul DNA. „Víme, jaká houba má jakou takzvanou teplotu tání té nukleové kyseliny a dá se tak přesně určit, o co se jedná,“ doplnil přednosta. Metoda je nejen přesnější, ale hlavně rychlejší.

„Oproti tradičnímu způsobu, který nám zabere od získání vzorku po získání výsledku nejméně 48 hodin, nám výsledky poskytuje za dvě až tři hodiny,“ upozornila vedoucí sekce oportunních infekcí FN Brno Martina Lengerová. Navíc chemikálie, které k diagnostice pracovníci nemocnice používají, jsou levnější. Lékaři proto budou moct testovat všechny rizikové pacienty, a to i přesto, že skutečně onemocní jen asi desetina z nich.