Ubytovny na Zlínsku se zlepšují. Byznys s příspěvky ale neskončil

Problémy s ubytovnami ve Zlínském kraji pokračují. Sice se v nich po loňských kontrolách zlepšily hygienické a ubytovací podmínky, ale stále v nich funguje byznys s chudobou. Zejména ve Valašském Meziříčí a Bystřici pod Hostýnem majitelé inkasují od státu několikatisícové příspěvky na bydlení. A to navzdory nesouhlasu radnice.

Berta Míková bydlí se svými dětmi v ubytovně na náměstí v Bystřici pod Hostýnem. Se svými sedmi dětmi žije ve dvou pokojích už čtyři roky. „Kdyby se nám tady dobře nežilo, tak bych si nepořídila další dítě,“ okomentovala svou situaci Míková.

Její rodina, ani dalších sedmdesát lidí se zatím z ubytovny – bývalého hotelu Podhoran, stěhovat zatím nemusí. Dlouhodobé bydlení ale jisté nemají. Majitel objektu sice část dluhu za energie zaplatil, ale ubytovna by měla jít znovu do dražby na konci listopadu. Budovu plánuje koupit radnice, která chtěla bývalý hotel koupit už nyní. Nelíbí se jí, že teď musí zase čekat. Vedení obce chtělo bývalý hotel koupit už před dvěma roky.

Situace v ubytovnách je lepší

S problémy se před rokem potýkaly také ubytovny ve Valašském Meziříčí. Při loňské kontrole hygieniků, policistů a hasičů obstála jen jedna. Nejhůře dopadlo zařízení Napoleon. Všude byla špína a zápach. Jeho majitelka jej ze dne na den zrušila. Nyní už je v ní situace jiná. Podle fasády se dům mění v reprezentativní sídlo.

Tristní podmínky byly i v ubytovně Calver. V ní před rokem bydlela i paní Marie. Nejhorší podle ní bylo sociální zařízení, které totiž bylo společné pro všechny. „Není tam ani závěs. Není tam ani klíček, abych se zamknula. Záchody máte společné s pisoáry, hned vedle toho. Když jsou chlapi na záchodech, musíte počkat,“ popsala tehdy paní Marie.

Stejný objekt má nyní sice do ideálu daleko, ale zlepšení je zřejmé. „Všechny nedostatky byly odstraněny, profesionální hasiči nemají důvod k další kontrole,“ okomentoval jeho stav mluvčí zlínských hasičů Libor Netopil.

V principu byznysu s chudobou se ale nezměnilo nic. Města sice vyslovují nesouhlas s vyplácením doplatku na bydlení, Bystřice letos už více než padesátkrát. Stanovisko ale není závazné. Úřad práce proto dál vyplácí. Majitel meziříčského Calveru tak za 70 ubytovaných inkasuje měsíčně 224 tisíc korun.