Návsi a náměstí ožívají. Veřejná prostranství obce opravují nebo si staví nové

Místo k odpočinku, setkávání i parkovaní. Tak popisují nově vznikající návsi a náměstí starostky a starostové na jižní Moravě. Některé obce upravují stávající prostranství, jiné jej nemají. Letos v létě vznikne nová náves například v Bukovanech na jižní Moravě.

Z takzvaného Srdce Bukovan na jižní Moravě zmizely tři staré domy. Obec je vykoupila, zbourala a na jejich místě vznikne nová náves. „Tato lokalita se úplně nabízela, aby naproti kapli byla odpočinková zóna,“ vysvětlila starostka Jana Šimečková (ODS).

Kaple svatého Jana Pavla II. stojí v Bukovanech tři roky, od svého otevření je pro místní významným duchovním místem. „Vše se už děje tady. Dříve byl střed obce v části zvané Dědina, v tamější kapličce už jsou jen příležitostné mše,“ vysvětlila.

Starostka Bukovan hovoří o vzniku nové návsi (zdroj: ČT24)

V této části také původně byla bukovanská náves. Po válce tam ale zrušili hospodu i obchod. Později začal ožívat prostor právě okolo nové kaple, kde stojí i pošta, radnice a škola. Místní díky návsi získají nejen nová parkovací místa, ale i posezení. „Aby tam lidé odpočívali, pořádaly se tam různé aktivity, aby to tu žilo,“ uzavřela starostka.

Zvláštností nové návsi je, že bude přímo u hlavní cesty. „Je otázka, jak se budou spolu veřejné prostranství a hlavní silnice sžívat,“ okomentoval situaci urbanista Bedřich Kubík. Prostranství se promění už letos v létě.

Na vzhledu Srdce obce pracoval Jaroslav Vlach z kyjovského Ateliéru 100d
Zdroj: Obecní úřad Bukovany

Naopak v Hovoranech už je nová náves hotová. „Obec náves měla, ale její součástí byla i škola, kterou jsme kvůli nevyužití zbourali. Na návsi se tak objevila jizva, kterou jsme se rozhodli zacelit její komplexní úpravou,“ vysvětlil starosta Josef Grmolec (ODS). Záměrem bylo vytvoření místa pro matky s dětmi, parkování a pro odpočinek. Hovoranská náves také leží přímo u hlavní cesty, navíc z druhé strany ji lemuje menší silnice.

Loni opravily obce téměř čtyřicet návsí

Nové centrální náměstí by chtěly i Pohořelice. Jeho současná podoba se nelíbí ani vedení obce, ani místním. Místo zeleně a květin se na něm vyjímá stánek s grilovanými kuřaty. Proto se tento týden obě strany sešly, aby se zjistilo, zda je pro obyvatele důležitější parkování, nebo zeleň.

„Lokalita náměstí Svobody je dlouhodobě bolavá. Trvalo, než jsme vyjasnili vlastnictví, jsou tam ale i pozemky, co patří státu, městu anebo neznámému vlastníku,“ popsal problémy s úpravou náměstí starosta Josef Svoboda (ODS). Vedení zamýšlí na prostranství přidat herní prvky pro děti a jasně stanovit parkovací místa.

Plány na úpravu náměstí popisuje starosta Pohořelic (zdroj: ČT24)

Na svá náměstí a návsi se zaměřuje stále více měst a obcí v Česku. Podle urbanistů jsou pro ně nejdůležitějším společenským bodem. Loni na jejich opravu získaly obce a města na dotacích téměř půl miliardy korun a dokončily tak 39 náměstí a návsí.