Lišky na Plzeňsku šíří tasemnici nebezpečnou i pro člověka

Lišky v Plzeňském kraji šíří nebezpečnou psinku a tasemnici (zdroj: ČT24)

Záchranná stanice živočichů v Plzni varovala, že lišky v kraji šíří psinku a tasemnici. Psinka může být nebezpečná pro neočkované psy, tasemnice ohrožuje i lidi. Nakažené lišky se přitom často pohybují i mezi domy.

Veterináři zaznamenali tasemnici u většiny lišek, které testovali v lesích v okolí Plzně. „Nevylučuje se, že to je i jinde,“ podotkl přitom Karel Makoň ze záchranné stanice živočichů v Plzni.

Odborníci varují, že je tasemnice liščí přenosná na člověka. Nakazit se jí není obtížné, lišky se totiž nepohybují pouze v lese. Přicházejí i mezi domy, kde nacházejí potravu v zahradách nebo v okolí popelnic. Zůstávají po nich vajíčka tasemnice. „Mohou se do organismu dostat například na rukou, případně pozřením potravy,“ nastínil mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.

Oblasti nakažených lišek
Zdroj: ČT24

Nákazy si člověk nevšimne hned. Problémy se většinou dostaví až v průběhu pěti až patnácti let, kdy se vytvoří cysta na játrech nebo plicích. Podle Karla Fajfrlíka z Ústavu mikrobiologie FN Plzeň poté orgán poškozuje nebo tlumí jeho činnost.

Léčba potom probíhá buď pomocí léků nebo chirurgickým zákrokem. „Bohužel je ta léčba dlouhodobá, v některých případech celoživotní,“ varoval Karel Fajfrlík.

Před tasemnicí je ale možné snadno se bránit.  Podle Karla Makoně je potřeba oplachovat si ruce a také omývat zeleninu nasbíranou na zahrádce, kam se lišky mohou dostat.