Medici z Brna pojedou pomáhat do uprchlického tábora v Aténách

Uprchlíkům do Řecka pojedou pomáhat dvě desítky studentů lékařské fakulty Masarykovy univerzity. Vedení Diecézní charity Brno s univerzitou podepsalo memorandum o spolupráci. Koncem června vyjede do uprchlického tábora první čtyřčlenná skupina studentů.

Medici zamíří do tábora Heleniko Camp v Aténách, kde budou uprchlíkům například převazovat rány a poskytovat další základní lékařskou péči. Na místě se budou střídat vždy po 14 dnech. V každé skupině bude také nejméně jedna studentka oboru všeobecná sestra, která už má za sebou praxi.

Strávit část léta v uprchlickém táboře se rozhodla i Martina Žižlavská, studentka pátého ročníku lékařské fakulty. Spolu s dalšími čtyřmi studenty tam vyjede už za deset dní. Pro Martinu je pomáhat potřebným přirozená a důležitá věc. Studentka cítí solidaritu s lidmi v tíživé situaci, současně také čeká, že získá cenné zkušenosti. „Poznáme zdravotní péči v úplně jiných podmínkách, navíc budeme mít autentickou, bezprostřední zkušenost s uprchlíky,“ říká Martina Žižlavská.

Pro Martinu Žižlavskou je pomoc uprchlíkům samozřejmostí (zdroj: ČT24)

Studenti měli o pomoc v uprchlickém táboře velký zájem

Podle ředitele Diecézní charity Brno Oldřicha Haičmana projevují studenti odvahu. „Sami víte, jak se veřejnost dívá na uprchlickou krizi,“ poukázal Haičman na to, že mnozí Češi migranty odsuzují. Většina mediků však podle dobrovolnice Martiny Žižlavské považuje podobnou formu pomoci za samozřejmou. Zájem projevilo asi 50 studentů, z nichž museli organizátoři vybírat.

Už loni na podzim univerzita zavedla stipendia podporující dobrovolnické aktivity studentů. „Role školy však nespočívá v organizaci pomoci, proto se kvůli efektivitě i bezpečnosti spojuje s renomovanými neziskovými organizacemi, v tomto případě s charitou,“ řekl prorektor Ivan Malý.

Medici povezou do Řecka i sedm tun zdravotnického materiálu

Pracovníci charity přivezou do Řecka také materiální pomoc. Koncem června tam proto vyrazí i kamion se sedmi tunami potřebných věcí. „Předmětem té zásilky budou léky, zdravotnický materiál i dětské pleny a jiný humanitární materiál, který si naše partnerské organizace vyžádaly,“ říká koordinátor humanitární pomoci Diecézní charity Brno Filip Habrman. Všechny dovezené věci půjdou na pomoc šesti tisícům lidí, kteří přebývají na místě bývalého mezinárodního letiště.

„Situace v Řecku se mění ze dne na den,“ konstatoval koordinátor humanitární pomoci Filip Habrman. Charita spolupracuje s podobnými řeckými organizacemi. Je možné, že se studenti ještě v průběhu prázdnin přemístí i do dalších táborů kolem Atén.