Pardubické muzeum získalo pušky, kterými asi byli popraveni obyvatelé Ležáků

Pušky popravčí čety z pardubického Zámečku, kterými byli zabiti i obyvatelé obce Ležáky, se zřejmě desítky let nacházely ve Východočeském divadle v Pardubicích. Nedávno se dostalo devět pušek do rukou historiků z tamního muzea, které čeká další zkoumání těchto zbraní, aby potvrdili, jestli se skutečně jedná o popravčí nástroje.

Pušky měla používat německá popravčí četa, která působila na pardubickém Zámečku. Je tak velmi pravděpodobné, že z těchto zbraní padly i výstřely, které zabily obyvatele Ležáků v období heydrichiády. Nacisti je nechali popravit právě na pardubickém Zámečku.

Zbraně původně vlastnilo Východočeské divadlo, nejspíš od roku 1950. Celkem jich mělo 18, z toho devět značky Mauser. Zbraně v roce 2014 legalizovalo prostřednictvím zbraňové amnestie. Později si je do své sbírky převzalo muzeum. Divadelníci je používali jen minimálně, právě proto, že se tradovalo, že jsou tyto pušky velmi vzácné a že pocházejí z pardubického Zámečku. „Měli jsme je uložené v trezoru. Možná kdysi sloužily spíš jako výzdoba scény,“ řekl ředitel divadla Petr Dohnal.

Události ČT: V pardubickém muzeu objevili pušky, které asi používala popravčí četa za druhé světové války (zdroj: ČT24)

Pušky se možná vrátí na Zámeček jako součást výstavy

Historika Jana Tetřeva nyní čeká další bádání v archivech, aby potvrdil, jestli je pověst pušek pravdivá. V úvahu připadají archivy divadla a tehdejšího krajského národního výboru, kde by mohl zjistit bližší podrobnosti. Vodítkem by mohla být i zkratka ZSLT doplněná číselnou kombinací, kterou na sobě mají zbraně vyraženou.

„Jsem přesvědčen, že je to značení poválečné, protože Němci takové značení nepoužívali. Je to provizorní značení, možná nějaké kulturní instituce, možná nějaké krátkodobě fungující ozbrojené složky,“ řekl Tetřev.

Devět pušek čeká konzervace a následně se zřejmě vrátí na pardubický Zámeček. Měli by se stát součástí připravované expozice o druhé světové válce. „Budeme je využívat při výstavách s tematikou heydrichiády,“ uvedl historik. Tento typ pušek se vyráběl v Německu za první světové války, za druhé světové války se modernizovaly.