Do Jičína se o víkendu slétlo 75 československých letounů

Na letiště v Jičíně se o víkendu slétlo na 75 historických československých letounů. Třicet z nich přelétlo ve velké skupině nad Českým rájem. K vidění byl i nejstarší letuschopný stroj české výroby u nás.

Historické stroje se na jičínské letiště slétaly celé sobotní dopoledne ze všech koutů republiky i ze zahraničí. K vidění tam byl i kompletně zrekonstruovaný stroj Praga Air Baby z roku 1934. „Je to jedno z prvních československých letadel, které mělo už zavřenou kabinu a sedadla vedle sebe,“ říká jeho hrdý majitel Marcel Sezemský.

Zlatým hřebem setkání byl společný přelet nad Českým rájem. Velkolepou formaci vytvořilo téměř třicet strojů převážně značek Aero, Avia, Zlín či Letov, vyráběných od padesátých do devadesátých let.

„Československá letadla vynikaly krásou a tím konstrukčním espritem těch tvůrců. Svět se to snažil zejména v akrobacii napodobit a velmi dlouho to trvalo, než se dostal na tu úroveň, která tady byla naprostou samozřejmostí,“ říká mezinárodní rozhodčí v letecké akrobacii Jiří Kobrle.

Milovníci československé letecké historie se slétávají každý rok vždy na jiném českém letišti. „Ta letadla postupně - když to tak řeknu - umírají, protože jsou velmi stará a udržovat je při životě je hodně, hodně drahé, takže tím pádem se snažíme ještě motivovat ty lidi, aby je udrželi v chodu,“ říká organizátor sletu československých letadel Michal Masař.

Přehlídka historických letounů v Jičíně (zdroj: ČT24)