V Brdech jsou první turistické značky, ministři zavěsili rozcestník

Události v regionech: V Brdech je první rozcestník (zdroj: ČT24)

Dobrovolníci z Klubu Českých turistů začali malovat turistické značky v nově zpřístupněné části Brd. Před víkendem slavnostně umístili i první rozcestník, s čím jim pomohli i ministři obrany a životního prostředí. Vyznačit zhruba 200 kilometrů všech brdských stezek však turistům potrvá ještě dva roky.

Část Brd, kde býval vojenský újezd, je sice přístupná od začátku roku, ale kdo se vydal do jejich nitra, musel zatím spoléhat na svůj orientační smysl či na GPS. Značky začal KČT rozmisťovat až nyní. Již vznikl i první rozcestník, který přišli umístit ministři obrany Martin Stropnický a životního prostředí Richard Brabec.

Letos by se měly značky objevit zatím na 70 kilometrech. Po dvou letech práce by jich mělo být ještě mnohem více. „Máme celkový plán na 170 až 200 kilometrů pěších tras v celém zpřístupněném vojenském újezdu Brdy,“ popsal kýžený stav předseda rady značení KČT Karel Markvart.

Již dříve řek, že se KČT pokoušel vyjednat s armádou, aby mohl namalovat alespoň část značek ještě před otevřením újezdu, ale neuspěl. „Armáda tam až do posledních dnů hospodařila a zřejmě se tam konala i různá cvičení, takže jsme tam nebyli vpuštěni,“ uvedl předseda rady značení.

Kromě dobrovolníků z KČT se po bývalém újezdu budou nadále pohybovat i vojáci, kteří pokračují v pyrotechnické očistě Brd. „Někde se to dělá do standardní hloubky 30 centimetrů, někde dokonce do 50 centimetrů,“ přiblížil ministr Stropnický. Od granátů a střel zbavili vojáci už 60 procent území.

Z armádního rozpočtu půjdou také peníze na opravy cest, které v minulosti trpěly pod vojenskou technikou. Zatím ale není jasné, kdo je potom bude využívat. Obce sice usilují o to, aby se alespoň silnice ze Zaječova do Obecnice otevřela pro motoristy, ale vedoucí Správy CHKO Brdy Bohumil Fišer z takové vyhlídky není nadšen. „Z pohledu ochrany přírody by některé zásadní průtahové komunikace zpřístupněny být mohly. Nicméně z pohledu návštěvnosti to není krok správným směrem,“ shrnul.

V Brdech je od začátku roku nově přístupných 345 kilometrů čtverečních. Kromě pěších turistů by měly vzniknout i značky pro cyklisty. Ministerstvo životního prostředí chce rozvoj brdské cyklistiky podpořit a obcím přispěje na stojany či nákup elektrokol.