Vesnička soužití otevřela poradnu v Michálkovicích. Pomáhá rodinám ve špatné sociální situaci

Ostravská Vesnička soužití, ve které bydlí společně lidé z romské i většinové populace, rozšiřuje svou působnost. Její pracovníci budou sociální služby nově nabízet také v Ostravě-Michálkovicích. Poradnu zde otevřeli v pátek, a to v donedávna zpustlých prostorech jednoho z bytových domů.

V Michálkovicích budou se sociálně slabými obyvateli pracovat přímo terénní pracovníci Vesničky soužití. A to tři dny v týdnu – v pondělí, úterý a ve čtvrtek. Nové prostory v pátek otevřel ředitel Diecézní charity ostravsko-opavské Lukáš Curylo a starosta městského obvodu Ostrava-Michálkovice Martin Juroška. „Budou sloužit sociálnímu poradenství pro rodiny s dětmi, které podporuje Moravskoslezský kraj a město Ostrava,“ sdělil Curylo.

Pracovníci Vesničky svou pomoc směřují hlavně rodinám s dětmi do 18 let. A to konkrétně takovým, které se ocitly ve špatné sociální situaci. „Takovýchto rodin stále přibývá. Mnohé z nich se přitom dostávají do kolotoče dluhů. Mají pocit, že z něj už nevede cesta ven. A právě v těchto složitých situacích pracovníci Vesničky soužití lidem pomáhají,“ zjistila redaktorka České televize Markéta Radová.

Události v regionech plus (Ostrava)

První tři desítky rodin se začaly stěhovat do Vesničky soužití v Ostravě-Muglinově v roce 2002. Společné měly to, že je z domovů vyhnala velká voda, která region a jeho okolí zasáhla v roce 1997.

Duchovní otec projektu Ind Kumar Vishwanatan, který řadu let pomáhá v Ostravě řešit romskou otázku, při startu projektu řekl, že stavba přinesla řadu zajímavých situací. „Jednou z podmínek bylo, že si každá rodina odpracuje 200 hodin. Matka dvou dětí ale onemocněla a nemohla pracovat. Jedna Romka, která si limit už splnila, proto chodila místo ní a rodině pomáhala,“ doplnil.

  • Vesnička soužití byla otevřena 17. 9. 2002 v Ostravě-Muglinově. Projekt realizovala Diecézní charita ostravsko-opavská ve spolupráci s občanským sdružením Vzájemné soužití. Ve Vesničce bylo vybudováno 30 objektů bydlení pro občany Slezské Ostravy postižené povodněmi v roce 1997. V objektech bylo zpočátku ubytováno 10 romských, 10 smíšených a 10 neromských rodin.
  • Výstavba projektu byla zahájena slavnostním položením základního kamene 10. 11. 2000. V srpnu 2001 investorům finanční prostředky došly a stavbu pozastavili. Stavební práce se znovu rozběhly v březnu 2002. Stavba byla zkolaudována 15. 8. 2002. Využívána byla od 1. září téhož roku.
  • Stavba byla nominována na cenu Dům roku 2002.

Ve Vesničce soužití bydlí deset romských, deset neromských a deset smíšených rodin. Celkem se jedná o 135 osob. V areálu vesničky vzniklo také komunitní centrum, které bude místním obyvatelům i lidem z okolí nabízet různé služby, od učeben a dílny až po bufet.

S výstavbou se začalo v listopadu 2000. Celkové náklady činily 66 milionů korun. Charitě přispělo 25,5 milionu ministerstvo pro místní rozvoj, stavbu podpořily i zahraniční nadace.

Vesničku soužití dnes provozuje Diecézní charita ostravsko-opavská. Jedná se o republikově unikátní projekt. V posledních letech Vesnička rozšířila svou působnost i do Ostravy-Kunčiček v rámci centra Horizont.