Praha zaplatí za nájem Škodova paláce méně, zůstane v něm ale déle

Přibližně o 800 milionů korun méně zaplatí Praha za nájem Škodova paláce, kde sídlí většina magistrátních úředníků. Dohodu, která ovšem počítá i s ústupky města, schválili na své červnové schůzi pražští zastupitelé. Představitelé Prahy souhlasili například s tím, že místo v korunách budou nájemné platit v eurech či s prodloužením nájemního vztahu. Město se také vzdá předkupního práva.

Protože město nebude platit nájemné v korunách, není jasné, o kolik přesně zaplatí méně, mělo by ale jít zhruba o 800milionovou slevu z původních 4,4 miliard korun. Městští radní považují výsledek za úspěch. „Na začátku byly hluboce vykopané příkopy, na konci se podařil malý zázrak,“ řekl k dohodě radní Radek Lacko (ANO), který se účastnil vyjednávacích schůzek.

Opozice však s výsledkem není úplně spokojena. Zastupitel Václav Novotný (TOP 09) kritizoval, že se město vzdalo předkupního práva na Škodův palác. Připojil se k němu také Mikuláš Ferjenčík (Piráti): „Firma Copa Retail dohodu nedělá proto, že je na nás hodná. Jí se to vyplatí, protože Škodův palác prodá dráž, když nebudeme uplatňovat opci.“ Radní Lacko však míní, že sleva představuje „holuba v hrsti, kdežto opce je holub na střeše“.

Zastupitelé však především zdůrazňovali, že je pronájem pouze dočasným řešením a je nutné najít nové sídlo, kam se magistrátní úředníci nastěhují po roce 2028, kdy smlouva s Copa Retail skončí. „Je třeba navázat dlouhodobým řešením,“ řekl předseda klubu zastupitelů za Piráty Jakub Michálek. 

Do Škodova paláce se pražští úředníci přestěhovali v roce 2006. V té době byl na výsluní Pavel Bém a město se dohodlo na dvacetiletém pronájmu za 4,4 miliardy korun. Bémovi následníci však považovali nájem za nevýhodný. Praha dokonce podala na majitele paláce, firmu Copa Retail, dvě žaloby. S nimi však neuspěla.