Na brněnské ohňostroje dalo město letos méně peněz, diváků přišlo o sto tisíc víc

Devatenáctý ročník přehlídky ohňostrojů Ignis Brunensis zná svého vítěze. Hlavní cenu dostali ohňostrůjci z Portugalska. Letos navštívilo přehlídku o sto tisíc lidí víc než loni. Pořadatelé akce ale bojovali s mezerou v rozpočtu, kterou způsobila nižší podpora města. Do příštího ročníku by chtěli o půldruhého milionu víc.

Letos organizátoři Ignis Brunensis, kromě podpory od kraje a dalších sponzorů, dostali od města Brna dva miliony korun. To je o víc než půl milionu korun méně než loni. Právě kvůli tomu chyběl úvodní nesoutěžní ohňostroj.

Na příští rok by chtěli organizátoři tři a půl milionu korun, aby mohli pozvat mimo jiné také skupiny z Ameriky. „Je to otázka jenom zajištění finančních prostředků. Myslím si, že ty finance z hlediska efektu, který přináší takovému množství lidí, nejsou tak veliké,“ říká ředitel Snip&Co Jiří Morávek.

Na letošní festival Brno - město uprostřed Evropy, jehož součástí je i přehlídka ohňostrojů, dalo Brno zhruba 2,4 milionu. Peníze jdou nejen na ohňostroje, ale i na další doprovodný program. Zatímco v roce 2014 se přišlo na brněnskou přehradu na čtyři soutěžní ohňostroje podívat 570 tisíc lidí, letos na stejný počet akcí dorazilo o 110 tisíc návštěvníků víc.

O podpoře ohňostrojů rozhodnou radní na podzim

Právě otázka budoucnosti přehlídky byla tím, co rezonovalo na radnici při předávání cen nejlepším ohňostrůjcům. „Ty ohňostroje k Brnu patří, lidé jsou na to zvyklí, je to velmi oblíbená akce. Otázka je, jak přistoupit k doprovodnému programu Brno - město uprostřed Evropy, který si myslím, že úroveň nemá,“ řekl náměstek odpovědný za kulturu Matěj Hollan (Žít Brno). O částce, kterou příští rok festival město podpoří, ale spekulovat nechtěl.

„Budu mluvit čistě za sebe, podle mě ta částka reálná je,“ mínil radní města Brna Pavel Staněk (ANO). O podpoře ale radní rozhodnou až na podzim. Přípravy na jubilejní dvacátý ročník přehlídky jsou ale už dnes v plném proudu. Ta by měla začít 3. června 2017.

Vítězný ohňostroj portugalského týmu Macedos Pirotecnia (zdroj: ČT24)

Deset milionů korun pošle město na Velkou cenu motorek

Právě každoroční festival ohňostrojů patří mezi největší akce, které město Brno podporuje. Dotace míří i na sportovní nebo kulturní události. Na částky v řádu milionů jich ale každoročně dosáhne jen pár. Pro velký počet organizátorů je tato pomoc klíčová. Velkou cenu motorek chce Brno podpořit deseti miliony, druhou největší injekci získaly právě ohňostroje.

„Na kulturu se hlásí stovky subjektů ve dvanácti kategoriích. Vybírá odborná hodnoticí komise a ta rozhoduje, u sportu je to podobné,“ vysvětluje náměstek odpovědný za kulturu Matěj Hollan (Žít Brno).Do radniční pokladny tak organizátoři akcí nedosáhnou automaticky. Na dočasnou ztrátu přízně města v minulosti doplatil třeba festival Mezipatra.

Od přípravy žádosti až po rozhodnutí o dotaci uběhne často i devět měsíců nejistoty. „Samozřejmě jdou udělat akce, které mají na jedné straně vstupenky a na druhé náklady, ale mezi ně ty minoritní žánry nepatří. Pracujeme na tom, ale v této fázi je to pořád nejistota, čekání jestli to vyjde, nevyjde,“ říká Vilém Spilka, organizátor kulturních akcí.

Větší jistotou jsou tak víceleté granty, které před časem zavedlo i Brno. Stoprocentní klid ale ani ty organizátorům nezaručí.