Provozní ředitel OKD: Uhlí se daří prodávat nad plán

Černouhelné společnosti OKD se v současnosti daří těžit a prodávat uhlí nad plánované limity. Tvrdí to její provozní ředitel Pavel Hadrava s tím, že firma od ledna prodala 450 tisíc tun uhlí. Firma, která je od počátku května v insolvenci, dluží nejméně 650 věřitelům přes 17 miliard Kč.

„Daří se nám překračovat plán v těžbě i v prodeji uhlí,“ řekl Hadrava. Podle Hadravy je těžba a prodej jediná cesta, jak provoz OKD zachovat. „Buď budeme těžit a budeme za to mít peníze, nebo končíme,“ řekl provozní ředitel. Na začátku roku měla OKD na skládkách uloženo 800 000 tun uhlí, nyní to je podle něj 350 000 tun. Podle Hadravy je těžba a prodej jediná cesta, jak provoz OKD zachovat. „Buď budeme těžit a budeme za to mít peníze, nebo končíme,“ řekl provozní ředitel.

Domnívá se také, že za květen nebude provoz OKD ztrátový. „Troufám si říct, že za květen můžeme být na nule. Je to dané i tím, že situace je velmi mimořádná. Z finančního hlediska se řeší jenom platby nutné pro bezpečnost a provoz. Nechci z toho proto dělat závěry, že květen je mustr, který bude fungovat v průběhu celého roku,“ řekl Hadrava. 

Pozice firmy je však podle redaktorky České televize Pavly Daňkové složitá. „Vedení firmy na úterním setkání se zastupitelstvem Karviné uvedlo, že dělá všechno pro to, aby peníze na mzdy byly,  je to ale velmi těžké vzhledem k tomu, že vyhlášením úpadku narušilo přibližně sedm set dodavatelských a odběratelských vztahů,“ zmínila.

Zatímco dříve mohla firma svým dodavatelům platit například 60 dní po dodání zboží, o tento komfort v současné situaci přišla. „Některým společnostem musí za produkty platit i šedesát dní dopředu před samotným dodáním. Proto, aby těžba pokračovala, potřebuje OKD samozřejmě spoustu materiálu a bezpečnostních ochranných pomůcek, potřebuje platit energie, a to není nejlevnější záležitost,“ poznamenala Pavla Daňková.

OKD má nového obchodního ředitele

OKD, která je v úpadku, má od úterka nového obchodního ředitele. Stal se jím Petr Hanzlík, který ve funkci nahradil Petera Dormanna. Ten společnost opustil na konci května kvůli personálním změnám v mateřské společnosti New World Resources (NWR). 

Majitelem OKD je společnost NWR, kterou vlastní skupina Ad Hoc Group (AHG). Ta je podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) zřejmě také hlavním věřitelem OKD. Předseda představenstva a generální ředitel OKD Dale Ekmark už dříve uvedl, že 13 ze 17 miliard korun dluhů OKD jsou závazky v rámci skupiny.

Do insolvenčního řízení se přihlásí i město Karviná, která bude požadovat zhruba 200 milionů korun. Tato suma vyplývá ze smlouvy mezi městem a OKD z roku 2010, která řeší příspěvek OKD na rozvoj města a podporu kultury a sportu do roku 2020. Podobně to udělala i města Orlová a Doubrava.

Firma má zhruba 9800 vlastních zaměstnanců, asi 2500 dodavatelských a 200 agenturních pracovníků. Ztráta zaměstnání ale hrozí i dalším tisícům lidí v navazujících profesích.

Společnost bude pro další provoz pravděpodobně potřebovat stovky milionů korun. Firma již jednala se šedesáti finančními i nefinančními institucemi o možném úvěrování, v tomto ale úspěšná nebyla. Zatím tedy funguje bez pomoci státu, během zítřka se má sejít v Karviné insolvenční správce Lee Louda společně s předběžným věřitelským výborem, který tvoří zástupci společnosti AWT, Revírní bratrské pokladny a České správy sociálního zabezpečení. 

Půjčit by jí potřebné finance mohl stát. V jaké formě ale taková půjčka bude poskytnuta, zatím není jasno. Mládek navrhuje půjčku až miliardu korun od státního podniku Prisko. Nezaručuje přitom, že se vše státu vrátí. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) s miliardou nesouhlasí. Při návštěvě OKD tento týden ale připustil, že by firma mohla potřebovat až 400 milionů korun.