Směr stanice Recyklace. Staré mixéry, rádia či toustovače nosí lidé do vlaku

V Moravskoslezském kraji v červnu vůbec poprvé odstartovala akce s názvem Jízda do stanice Recyklace. Cestující mohou ve vybraných vlakových spojích odevzdat vysloužilé elektrospotřebiče. Za odměnu dostanou los a mají šanci vyhrát nový přístroj.

Akce by měla podpořit ekologický způsob likvidace již nevyužitelných elektroodpadů. Cestující v Moravskoslezském kraji tak dostali možnost zbavit se svých starých mixérů, rádií, mikrovlnných trub či vrtaček. Na Hlavním nádraží v Ostravě a Frýdku-Místku jim to umožní ekologické stánky a mobilní koše, které budou po této trase putovat do středy.

„Měla jsem v šuplíku zastrčené toustovače a nebyla jsem schopná je odnést do sběrného dvora. Byla to ideální příležitost se jich zbavit,“ sdělila Kateřina Divišová, která využila možnosti odevzdat starý spotřebič k recyklaci.

Sběr elektroodpadu (zdroj: ČT24)

Kromě speciálních košů ve vlacích mohou lidé nepotřebné elektrospotřebiče odevzdávat i přímo ve stanicích do speciálních červených kontejnerů.

A ve vlaku chodí i zvláštní četa. „Vysvětluje cestujícím, o co se jedná, nabízí jim za elektrospotřebiče výměnou reklamní předměty,“ sdělil za České dráhy Miroslav Klich, obchodní ředitel Regionálního obchodního centra Ostrava.

Za každý odevzdaný spotřebič cestující dostanou dárek a výherní los, za který mohou získat nový spotřebič. V předchozích třech letech akce probíhala v jiných regionech a organizátorům se podařilo vybrat přes 6000 vysloužilých elektrospotřebičů. Ve čtvrtek a pátek se akce přesune na trasu mezi nádražím v Ostravě-Svinově a Opavou.

Počty „zelených“ firem rostou

Projekt spolu s Českými drahami organizuje firma Elektrowin, která se zabývá stejně jako přibližně dalších asi 2000 společností v Česku tříděním a ekologickou likvidací elektroodpadu.

Tím se v rámci projektu Zelená firma ušetřilo podle ředitele Rema Systému Davida Vandrovce téměř 760 tun oxidu uhličitého. „To je přibližně stejné množství oxidu uhličitého, jaké by do vzduchu vypustilo letadlo, které by oblétlo Zemi 118krát dokola,“ uvedl Vandrovec.

Loni bylo ve sběrných místech, které systém Elektrowin vytvořil, nasbíráno více než 29 000 tun starého elektra. Do recyklace se tak dostalo necelých 14 tun chladicích zařízení, velkých spotřebičů téměř 11 000 tun. Předloni to bylo 12 097 a 8207 tun. Přibylo i vysbíraných malých spotřebičů. Obyvatelé jich loni odevzdali 5300 tun oproti předloňským 4700 tunám.