Zpátky na stromy. Brno chystá obnovení staré koalice

V Brně se schyluje k obnovení staronové koalice ANO, Žít Brno, Strany zelených a KDU-ČSL rozšířené o TOP 09. Strany už chystají koaliční smlouvu, sdělil po dnešním večerním jednání náměstek primátora Matěj Hollan (Žít Brno). Podle něj výsledek jednání není ještě definitivní a každá strana si dohodu bude muset potvrdit ve svém klubu.

V Brně se v dubnu rozpadla koalice ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a SZ. ANO nabídlo pětikoalici jak KDU-ČSL, tak ČSSD. Dříve se jednalo i o šestikoalici, jednání ale nebyla úspěšná. Primátor Petr Vokřál (ANO) už dříve řekl, že doufá v brzké vyřešení situace.

Za nejlogičtějšího partnera pro pětikoalici označil právě KDU-ČSL, která už v koalici byla, ale nabídku dal i ČSSD. Podle brněnského předsedy ČSSD Olivera Pospíšila však sociální demokraté dohodu s lidovci neporuší, nepůjdou bez nich do koalice, a proto nabídku ANO nepřijmou.

Naposledy rezignovala bývalá náměstkyně brněnského primátora Klára Liptáková, oznámila rezignaci na funkci první místopředsedkyně KDU-ČSL Brno-město i na pozici člena městského výboru strany. Nesouhlasí totiž s pondělním rozhodnutím výboru o ukončení dohody mezi KDU-ČSL a ČSSD o hledání nových koaličních partnerů. V zastupitelstvu města zatím zůstává. Naopak na funkci předsedkyně klubu lidoveckých zastupitelů také rezignuje.