Obecní kronikáři začínají být ohroženým druhem. Chybějí mladí nástupci

Obce na Vysočině mají nedostatek kronikářů. Chybějí především mladí lidé, kteří by obecní kroniku ručně psali. Některé obce už kvůli tomu přestaly záznamy vést úplně. Zákon už dnes přitom povoluje i elektronickou podobu kronik.

Josef Kalášek v Polici na Třebíčsku kroniku píše skoro čtyřicet let. Jeho první zápis je z roku 1979. Polická kronika má sedm dílů a text v ní napsaný je dlouhý odhadem sto kilometrů.
Kronikář své dílo dokonce vlastnoručně ilustruje. „Když jsem kroniku přebíral, tak se mi zdála taková fádní,“ vysvětluje důvod svých ilustrací na stránkách kroniky Josef Kalášek. Kronika je velmi pestrá. Obec získala ocenění za nejlepší kroniku na Vysočině.

Místo otáčení stránek klikání myši

Aby obyvatelé Nového Města na Moravě mohli nahlédnout do obecní kroniky, nemusejí už několik let ani vstát ze židle. Město ji totiž před časem celou vyvěsilo na internet. Víc než tři tisíce stran textu dobrovolníci přepisovali téměř rok. „Kdo měl zájem, dostal nafocený list kroniky a přepsal ho. Pak se to všechno dávalo dohromady, takže se na tom účastnilo několik desítek lidí,“ popisuje vznik elektronické kroniky Vít Křesadlo. Vít Křesadlo patří mezi hrstku mladých kronikářů. Tuhle práci totiž dělají ve většině obcí důchodci.

Vedení obecní kroniky nařizuje zákon

V Kostníkách už osm let kronikář chybí. Vzali by za vděk i strohým popisem událostí. Kronikáře ale hledají marně. „ V obci lidé ubývají a mezi těmi, co zůstali, najít někoho, kdo by byl schopný psát kroniku, se nepodařilo,“ stěžuje si starosta Jan Nekula (NK).

Vedení obecní kroniky přitom přikazuje zákon. Ministerstvo ale obce nepokutuje. „Protože za nevedení kronik zákon nestanoví žádné sankce, nemůže ministerstvo vnitra tyto obce ani nijak sankcionovat,“ říká mluvčí ministerstva vnitra Martina Němcová.

Oficiální evidence obcí, které momentálně nevedou kroniku, neexistuje. Na Vysočině jich je podle odhadu asi pětina. A podobné je to i v dalších regionech. Nadějí pro ně by mohl být novoměstský nápad elektronické kroniky. Mladí by ji mohli doma nejen číst, ale i psát.