Část středočeských starostů žehrá na kraj, prý jim brání v rozvoji

Reportáž: Středočeské obce chtějí zabrat zemědělskou půdu - a stěžují si na kraj (zdroj: ČT24)

Starostové několika obcí ve středních Čechách obviňují hejtmanství, že jim brání v rozvoji, protože odmítá měnit územní plány a zemědělskou půdu převádět na stavební pozemky. Kraj se brání, že dodržuje zákon, který chce zemědělskou půdu ochránit.

Jednou z obcí, které vůči Středočeskému kraji vznáší výhrady, je Struhařov na Benešovsku. Obec o osmi stech obyvatelích krajský úřad opakovaně žádala kvůli chystanému rozrůstání o změnu územního plánu.

„V půdním fondu je pozemek jako orná půda. Změnou územního plánu by se z něj měly stát stavební parcely,“ vysvětluje starosta Libor Matoušek. Protože ale kraj žádost pokaždé zamítl, spí stavba deseti rodinných domů už šestým rokem.

Podobná situace panuje i v Netvořicích, kde rozhodnutí kraje zablokovalo parcely pro pět až osm domů, další stavební plochy ale obec usilující o větší počet obyvatel najít neumí. „Na jedné straně nás omezuje krajská komunikace, na druhé rozvodňující se potok a k severu se počítá s výstavbou dálnice,“ doplňuje zastupitel pro územní plán Lukáš Franěk.

Obce, které vznášejí výhrady vůči Středočeskému kraji
Zdroj: ČT24

Jurečka navrhuje podílet se na demolicích

I kvůli růstu měst a obcí ale ve Středočeském kraji za posledních deset let zmizelo už 5040 hektarů zemědělské půdy – a kraj se ve svém zamítavém stanovisku k rušení zemědělské půdy hájí tím, že dodržuje platnou legislativu. „Postupujeme v souladu se zákonem. V roce 2015 se zpřísnila novela, která zabraňuje zabírat pozemky v bonitě jedna a dvě,“ uvádí hejtman Miloš Petera.

Ministerstvo zemědělství proto nyní navrhuje, aby stát finančně podporoval demolice starých domů v centrech obcí i odvoz sutě, a zabránil tak bujení sídel do šířky. „Jsem přesvědčen o tom, že by na rozhodování lidí výrazně zapůsobilo, kdyby je stát finančně podpořil úhradou alespoň poloviny nákladů na demolici domu a odvoz sutě,“ doplňuje šéf resortu Marian Jurečka.

Taková finanční podpora by pomohla Netvořicím, které mají v centru obce zchátralých domů hned několik. Struhařov ale bude muset dál zkoušet, jestli Středočeský kraj názor nezmění.