Lidé se bouří. Energetici chtějí za přemístění vedení z jejich domů desítky tisíc korun

Lidé, kteří mají na svém domově přípojku elektrického vedení, se mohou dočkat vysokých finančních nákladů na její přeložení. Distributoři totiž požadují peníze za přemístění zařízení a odvolávají se při tom na energetický zákon. Jde o desítky tisíc korun.

Právě do takové výše mohou jít náklady, které zaplatí lidé energetickým společnostem v případě, že opravují nebo bourají svůj dům a mají na něm konzolu elektrického vedení. Podle ministerstva průmyslu a obchodu si ale firmy předpis vykládají účelově.

To je i případ Pavly Škrdlové, která s manželem vlastní polorozpadlý dům. Na jeho místě by ráda postavila nový, stávající stavbu ale zatím bourat nemůže. Je na ní totiž konzola elektrického vedení a energetická společnost chce za její přemístění zaplatit.

Přemístění vedení

„Přitom je to jejich věcné břemeno. Neexistuje žádná smlouva, kterou bychom měli,“ sdělila Pavla Škrdlová, podle níž se vedení elektrických drátů dostalo spolu s držákem na dům v sedmdesátých či osmdesátých letech minulého století.

Tehdy dostala rodina za věcné břemeno několik stovek korun. Dnes by naopak měla za jeho přemístění platit až sto tisíc korun. Společnost ČEZ tvrdí, že na to má zákonný nárok. „Musíme vycházet z toho, že zákon řeší dědictví dávné minulosti, protože historicky měly Rozvodné závody právo umisťovat konzole napětí na nemovitosti,“ sdělil mluvčí Skupiny ČEZ Vladimír Sobol.

ČEZ eviduje každý rok desítky nových přeložek, které souvisejí s demolicí domů. Při opravách jde o stovky případů. Podobně je na tom i společnost E-ON.

  • Věcné břemeno je věcné právo, které omezuje vlastníka nemovité věci ve prospěch jiného tak, že vlastník je povinen něco trpět, něco konat nebo něčeho se zdržet. Když si význam této věty přeložíme do několika příkladů, může jít o povinnost vlastníka nechat užívat nemovitost někomu jinému (rodiče darují dům dětem a chtějí v domě nadále bydlet) – věcné břemeno je vztaženo ke konkrétní osobě, nebo o povinnost vlastníka jednoho pozemku umožnit vlastníkům druhého pozemku využívat část prvního pozemku pro přístup k druhému pozemku – věcné břemeno je vztaženo k nemovitostem. 

Lidé na Přerovsku se kvůli problémům obrátili už i na senátorku Jitku Seitlovou (BEZPP). Ta plánuje změnu zákona. „Nezbývá než jednoduchou větou doplnit, že se to netýká toho, kde je nezbytná rekonstrukce, sbor nebo oprava,“ uvedla.

Potíže s věcnými břemeny se dnes týkají pozemků, na nichž v minulých desítkách let vznikly stavby rozvodů energie. V katastru nemovitostí přitom nemusí být takové břemeno zapsáno. Energetické firmy však musejí poskytovat informace o infrastruktuře lidem, kteří mají právní zájem.