Bývalou radnici koupila Třeboň zpátky. Opozice kritizuje totožnou cenu

Třeboň nepochybila, když koupila své bývalé sídlo za stejnou cenu, za jakou ho prodala (zdroj: ČT24)

Jak prodala, tak koupila. Třeboňská radnice získala zpátky své bývalé sídlo za stejné peníze, za jaké ho před sedmi lety dala. Čtrnáctimilionovou sumu přitom opozice kritizuje jako příliš vysokou. Podle závěru policie nicméně vedení města nepochybilo.

Bývalá třeboňská radnice na Masarykově náměstí se měla změnit v hotel, majitelce ale záměr nevyšel. Po sedmi letech tak město získalo své bývalé sídlo zpátky. Zaplatilo za ní stejnou sumu, za jakou ho prodalo, zhruba čtrnáct milionů korun.

Opozice se ke kroku staví kvůli ceně kriticky. Napadla i posudek města. Cena měla být podle jejich vlastního znaleckého odhadu o 5,3 milionu nižší.

Bývalá radnice v Třeboni
Zdroj: ČT24

„Začátkem roku 2009, kdy se budova prodávala, byl znalecký posudek na 10,5 milionu korun a zajímavostí jistě je, že po 7 letech chátrání, kdy se do budovy nevložila ani koruna, najednou posudek vzrostl na 14,2 milionu,“ poznamenal opoziční zastupitel Jan Váňa (ODS).

„Byla to jediná cena k jednání a my jsme si cenu nechali ověřit znaleckým posudkem, který považuji za naprosto věrohodný,“ hájí nákup starostka Třeboně Terezie Jenisová (KDU-ČSL).

  • Historická budova radnice patří k nejstarším třeboňským stavbám. Roku 1562 koupila objekty obec jako dva vyhořelé sousední domy a dala je přestavět Vlachem Jakubem Cornbellem na radnici.

Na radní dokonce v této věci někdo podal trestní oznámení, avšak policie pochybení nenašla. „Nejedná se o podezření z trestného činu ani přestupku,“ zmínila mluvčí jihočeské policie Hana Millerová.

Místo pro vzdělání a animování

Město teď zjišťuje technický stav budovy a náročnost případné rekonstrukce. Radnice sem chce nastěhovat základní uměleckou školu a dům animace. Zatím ale zpracovává studii.

„Chceme, aby došlo k určité synergii mezi těmito dvěma subjekty, aby výtvarný obor umělecké základní školy, pakliže se to podaří, byl obohacen i o výuku animačních technik,“ přiblížila starostka. Než budou plány hotovy, využívají místo sami animátoři. Vytvořili si tu zázemí pro každoroční tradiční festival.