Z česko-německé školy na Šumavě sešlo. Není dost německých dětí

Česko-německá škola se v šumavské Železné Rudě neotevře (zdroj: ČT24)

V Železné Rudě na Šumavě se společná škola českých a německých dětí neotevře. Problémem je německý zákon, který vyžaduje minimálně osm žáků pro výuku. Pro německou stranu je počet dětí překážka. Zatím tak tamním žákům zbývá komplikovaná cesta do Zwieselu.

Z budování společné školy na česko-německé hranici sešlo. Měl to přitom být první projekt svého druhu v Evropě. S dětmi měli z Bavorské Rudy do sousední Železné Rudy jezdit od září i dva učitelé.

Česko-německá škola přitom počítala i se společnými předměty. „Tělesná výchova, výtvarná výchova a podobné předměty měly startovat projekt,“ přiblížil zástupce ředitele Základní školy Železná Ruda Jaroslav Lehký.

Potíž ovšem podle starosty Bavorské Rudy Charlyho Bauera je, že bavorské zákony umožňují fungování třídy o minimálně osmi žácích. „Teď se nám tu ale narodí jen dvě děti ročně,“ upřesňuje Bauer.

Do školy do Zwieselu

Projekt měl sloužit také jako řešení komplikované dopravy dětí z Bavorské Rudy do školy. Teď totiž musí jezdit za vzděláním do Zwieselu. Vedení obou měst se ale společné školy nechce vzdát. Česko-německým programem chce zkusit oslovit právě děti ve Zwieselu.

V pohraničí už navíc podobný projekt funguje, děti se v tomto případě setkávají na německé straně hranice. „Daří se nám to na úrovni mateřské školky. Děti dochází do školky v Bavorské Rudě,“ uvedl starosta Železné Rudy Michal Šnebergr (ODS). 

Podle Bauera bavorské město zchudlo a mladí se vystěhovávají. „V posledních letech počet obyvatel roste díky Čechům, kteří se tam stěhují. Nyní u nás žije 200 česky mluvících lidí,“ uvedl Bauer. Oba starostové si myslí, že v oblasti bude přibývat smíšených rodin, které by rády dávaly děti do česko-německé školy.