Prostějov chystá opravu secesního Národního domu. Za 100 milionů korun

Do Národního domu v Prostějově, jednoho ze secesních klenotů České republiky, při prudkých deštích zatéká. Vyřešit to má mimo jiné investice ve výši 100 milionů korun. Voda už poničila třeba oponu divadla, které v domě sídlí.

„Voda se dostala nejen na jeviště, ale i přímo na techniku, kterou na jeviště máme,“ sdělila ředitelka Městského divadla Prostějov Jana Maršálková.

Největší problémy už vyřešily dílčí úpravy. S rekonstrukcí střechy by se mělo začít ještě letos. Hlavní část prací se odehraje příští rok. Většinu nákladů chce město pokrýt s pomocí evropských dotací, řekl radní Jaroslav Šlambor (KSČM).

Oprava Národního domu v Prostějově (zdroj: ČT24)

„Usilujeme o to, aby značná část z těchto prací byla realizována za účasti dotace v rámci integrovaných teritoriálních investic. Odhadovaný rozsah prací činí přibližně 100 milionů korun. Předpokládaný objem dotace může dosáhnout 60 až 85 milionů korun,“ uvedl Šlambor.

Budou zde opět vitráže

Národní dům v Prostějově, který byl otevřen v roce 1907, budou opět zdobit vitráže. Radnice už požádala olomouckého akademického malíře Jana Jemelku o výtvarný návrh nových vitráží, sdělil náměstek primátorky Zdeněk Fišer (ČSSD). Výroba vitráží bude součástí chystané rekonstrukce Národního domu.

Sérii oprav Národního domu město zahájilo po roce 1989. Za posledních 20 let si postupná rekonstrukce jevištní techniky a interiéru vyžádala zhruba 90 milionů korun. Radnice nyní zahájila přípravu opravy krovu, střešní konstrukce, fasády i vnitřního zařízení budovy. Město na projekt může získat dotaci 60 až 85 milionů korun.

Národní dům v Prostějově je unikátní secesní památkou evropského významu. Patří k dominantám města. Byl postaven v letech 1905 až 1907 podle návrhu předního představitele české secese Jana Kotěry. Jeho úkolem bylo vybudovat kulturní a společenské centrum města s hospodou, divadlem i prostory pro spolky.

Do podoby domu zasáhly výrazně úpravy z období druhé světové války, které do značné míry smazaly osobité rysy Kotěrova díla.