Vojáci cvičí v Doupovských horách a místní obchodníci si mnou ruce

Reportáž: Vojenské cvičení v Doupovských horách (zdroj: ČT24)

Vojenský újezd Hradiště v Doupovských horách na Karlovarsku hostí cvičení protiletadlových pluků tří armád Severoatlantické aliance. Kromě toho, že manévry ověřují schopnost spolupráce českých, slovenských a litevských vojáků, mají i ekonomický rozměr. Nesou totiž tržby drobným živnostníkům ve zdejších obcích.

Vojenský újezd Hradiště vznikl v roce 1953 a až do loňského prosince se rozléhal na více než třiatřiceti tisících hektarů. Na začátku letošního roku se sice zmenšil o patnáct procent a na vyčleněných územích vznikly i dvě nové obce (Bražec a Doupovské Hradiště).

Armádě ale na rozdíl od Brd sloužit nepřestal, naopak po zmenšení ostatních cvičišť jeho význam vzrostl. Stále totiž nabízí plochu více než osmadvacet tisíc hektarů, a naráz zde tak mohou manévrovat stovky vojáků.

Hradištěm letí Tobrucké šípy

Aktuálního cvičení Tobrucké štíty, které běží od 24. května, se účastní přibližně dvě stovky vojáků litevské, české a slovenské armády, což z manévrů dělá jedno z největších cvičení svého druhu. Jednotky protivzdušné obrany v Doupovských horách střílejí na cvičné cíle a zkouší, jak proti nepříteli společně bojovat s ostrou municí a různými zbraněmi.

„Hlavním cílem cvičení je prověřit úroveň vycvičenosti jednotek pozemní protivzdušné obrany. Chceme rovněž demonstrovat jejich schopnost (společně) vést společné pozemní a protivzdušné operace,“ uvedl velitel strakonického útvaru plukovník Vladimír Barca.

Radost z rostoucí popularity Doupova mají ale i podnikatelé v okolí. „Jsme závislí na tom, kdo k nám přijede a utratí nějakou korunu. Každého takového návštěvníka vítáme,“ říká starosta Bochova Miroslav Egert. A podporu místní ekonomiky potvrzují i samotní vojáci. „Litevci i Slováci využívají prostor, kdy je trocha volného času, a zajedou se podívat do okolních obcí, takže nějaká podpora místních firem a obchodu tady je,“ podotkl velitel 252. protiletadlového raketového oddílu Jan Suchý.