Obžaloba pro strážníka z Přerova: Zastřelení mladíka jako usmrcení z nedbalosti

Státní zástupkyně podala obžalobu na přerovského strážníka, který při potyčce počátkem loňského roku zastřelil třiadvacetiletého mladíka. Před soudem se bude zodpovídat z usmrcení z nedbalosti, hrozí mu až šest let vězení.

Tragédie se odehrála před barem Lumír nedaleko městského centra v noci na 10. ledna 2015. Strážníci byli na místo přivoláni kvůli rušení nočního klidu, při příjezdu se na ulici před barem podle kriminalistů pohybovalo téměř dvacet lidí, mnozí z nich pod vlivem alkoholu.

Hlídku podle policie ohrožoval volně pobíhající pes, a proto jeden ze strážníků použil služební zbraň. Kulka ale zasáhla do hlavy třiadvacetiletého mladíka a na místě zemřel. Při incidentu byl na noze zraněn i samotný zasahující strážník, který zbraň použil.

Vyšetřování trvalo řadu měsíců. Kriminalisté museli počkat na vyhotovení znaleckých posudků z oboru balistiky a chemie. Již dříve uvedli, že situace během potyčky byla nepřehledná, v noci na ulici se při ní pohybovalo velké množství lidí. Policisté kvůli tragédii vyslechli desítky svědků, v říjnu navrhli třiačtyřicetiletého muže (od městské policie odešel) obžalovat z usmrcení z nedbalosti.

Případ zbrzdil spor žalobců

Podání obžaloby ale zbrzdil spor okresního a krajského státního zastupitelství ohledně kvalifikace trestného činu. První navrhovali posoudit případ jako vraždu, druzí trvali na původní kvalifikaci, tedy usmrcení z nedbalosti.

Spor nakonec rozhodli žalobci z vrchního státního zastupitelství – podle nich o vraždu nejde. Věc poté v lednu vrátili okresu. „Za usmrcení z nedbalosti je trestní sazba jeden rok až šest let vězení. Případ jde k přerovskému okresnímu soudu,“ řekla žalobkyně z přerovského státního zastupitelství Daniela Kollárová.

Tragická událost v Přerově zvedla vlnu emocí, před bar Lumír lidé pokládali řadu týdnů květiny, ale i vzkazy městské policii a uspořádali průvod městem. Na incident proto reagovala i radnice. Primátor Vladimír Puchalský označil za chybu, že přerovští strážníci nebyli na zátěžové situace systematicky trénováni, a zažádal změnu systému. Nyní podle mluvčí Lenky Chalupové mají školení asertivity a výcvik zvládání zátěžových situací.