Praha 3 podá kvůli Klinice trestní oznámení

Praha 3 podá trestní oznámení kvůli squatterům v objektu v Jeseniově ulici na Žižkově, kde působí Autonomní sociální centrum Klinika. Usnesla se na tom rada městské části, která se obává o bezpečnost svých občanů.

„Trestní oznámení se týká několika možných trestných činů, a to šíření poplašné zprávy, neoprávněný zásah do práva k domu, bytu nebo nebytového prostoru a schvalování trestného činu,“ popsala mluvčí Iva Vojtková.

Kvůli obavám o bezpečnost obyvatel městská část na pondělí zároveň svolala bezpečnostní grémium. Pozvala na něj ministra financí Andreje Babiše (ANO) a ředitelku Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Kateřinu Arajmu, aby je informovali o budoucnosti objektu. Pozvání dostal také ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a zástupci policie.

Aktivisté zůstávají proti vůli úřadů

Squatteři z Autonomního centra Klinika objekt obsadili koncem roku 2014 a později jim ho ÚZSVM na rok půjčil. Poté, co výpůjčku neprodloužil, obývají aktivisté budovu bývalé polikliniky od 3. března nelegálně. Každý den jim nabíhá tisíc korun pokuty, už jde téměř o 90 000 korun. Část z nich zaplatili.

Anonym v posledních týdnech třikrát v objektu nahlásil bombu, dvakrát poté policie budovu evakuovala a aktivisty do ní nepustila zpět. Pokaždé se ale vrátili a komunitní centrum Klinika proti vůli úřadů dál provozují.