Při bouřkách na severu Moravy zaplavovala voda byty, sklepy i zahrady

Moravskoslezští hasiči v noci na středu vyjížděli k více než 60 zásahům kvůli bouřkám. Nejčastěji čerpali vodu z nejrůznějších míst a čistili kanalizaci. Nejvíce zásahů měli v Kopřivnici na Novojičínsku.

V Kopřivnici evidovali hasiči 35 výjezdů. V okrese Bruntál vyjížděli šestnáctkrát, hlavně ve Městě Albrechtice a v Krnově. Minimum zásahů bylo v okresech Opava a Ostrava-město.

„Události se obešly bez zranění i větších materiálních škod. Šlo hlavně o čerpání z bytových i nebytových prostor, sklepů, obchodů i hotelů, polí, zahrádek, ale i ze zatopených silnic pod viadukty,“ sdělil mluvčí hasičů Petr Kůdela. Situace se podle něj začala pomalu uklidňovat, hlavně na Novojičínsku, kolem úterní 23. hodiny.

Zásahy hasičů v Kopřivnici (zdroj: ČT24)

V Kopřivnici pomáhalo mimo jiné i osm jednotek dobrovolných hasičů z Ostravy. „Pro efektivní čerpání vody byl v podvečer v Kopřivnici zřízen řídící štáb, a to ve zdejší hasičské zbrojnici dobrovolných hasičů. Zde se shromažďovaly požadavky občanů i s jejich adresami, kam pak jednotky hasičů vyrážely na pomoc. Hasiči společně se starostou a místostarostou Kopřivnice určovali priority, kam se vyjede nejdříve,“ uvedl Kůdela.

Na Bruntálsku stékala voda z polí ještě chvíli před půlnocí. „Profesionální hasiči z krnovské stanice čerpali vodu i ze zdejší nemocnice, hladina tam dosahovala asi dvou centimetrů. Přijeli chemickým automobilem se speciálními vysavači, které mohou vysát vodu dosucha,“ uvedl mluvčí.

V Krnově hasiči čerpali vodu, která zaplavila silnici pod viaduktem v Albrechtické ulici. V Linhartovech, části Města Albrechtice, vytvořila voda velkou lagunu. „Hasiči museli použít na její zastavení několik desítek pytlů s pískem,“ dodal Kůdela.

Zvedly se i hladiny některých toků. Podle údajů na internetových stránkách Českého hydrometeorologického ústavu dosáhla večer řeka Opavice v Krnově na Bruntálsku druhého povodňového stupně a Lubina v Petřvaldu na Novojičínsku prvního povodňového stupně. Před půlnocí už podle údajů na webu ČHMÚ platil jen první stupeň na Opavici v Krnově.