Zákaz vozítek segway v centru Prahy schválila rada. Zatím ale není termín, kdy začne platit

Z pražského centra zmizí vozítka segway – schválila to rada hlavního města. Přesné datum, odkdy bude zákaz segwayů platit, ale zatím neurčila. Vztahovat se bude na chodníky, stezky pro cyklisty a obytné zóny v Pražské památkové rezervaci. Kromě ní bude zákaz platit i na celém území Prahy 7. Jedinou výjimku budou mít policisté a strážníci, kteří rovněž vozítka používají.

Do Pražské památkové rezervace patří celá Praha 1 a část Prahy 2 – tam bude zákaz platit i mimo památkovou rezervaci na území ohraničeném ulicemi Legerova, Rumunská, náměstí Míru a Anglická. Okrajově pak památková rezervace zasahuje také část Prahy 4, Prahy 5, Prahy 6, Prahy 7 a Prahy 8. V Praze 7 bude zákaz platit na celém jejím území. 

Zákaz vozítek segway bude platit pro rozšířené území památkové rezervace
Zdroj: ČT24

Provoz chce město regulovat nařízením, které schvaluje městská rada, souhlas pražského zastupitelstva k tomu není třeba. „Nařízení není maření podnikání, ale reakce na to, že chodníky jsou zahlceny těmito zařízeními, která omezují chodce. Důkaz toho, že problém se segwayi tady je, je včerejší srážka turistky na segwayi s tramvají. Nedělám si bohužel iluzi, že nepřijdou jiné stroje,“ řekl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Nyní budou mít podle něho jednotlivé městské části patnáctidenní lhůtu na vyjádření. „Finální znění bych měl rád hotové do konce června,“ dodal Dolínek.

Na provoz vozítek si dlouhodobě stěžovali obyvatelé a radnice Prahy 1. Právě tady jezdí vozítek nejvíce. Praha 1 dříve navrhovala, aby mohla vozítka jezdit jen ve vymezených oblastech, navíc s povolenkami a vybavená GPS.

Podle Jaroslava Endršta z Asociace Segway ČR ale problémy s vozítky způsobují především provozovatelé, kteří nejsou členy asociace. Členové asociace podle něj nenabízí svoje služby na ulici a dodržují tržní řád i rychlost pohybu Segway při jízdě po pozemní komunikaci.

„Od roku 2014 navrhujeme Praze i městské části Praha 1 regulaci provozu segway tak, aby nedocházelo k omezení ani ohrožení chodců. Bohužel naše návrhy politici nevyslyšeli. Současný stav je důsledkem toho, že živnostenský odbor ani policie na Praze 1 nevymáhají dodržování tržního řádu a dodržování zákona o provozu na pozemních komunikacích,“ kritizuje Endršt.