Ústí je dva měsíce bez vedení. Primátorka získala část kompetencí

Ústečtí zastupitelé převedli část pravomocí rady města na primátorku Věru Nechybovou (nez.). Funkční rada totiž Ústí nad Labem schází už několik týdnů. Jednání o vytvoření nové koalice zatím selhala.

Primátorka Nechybová nyní může namísto rady rozhodovat o rozpočtových opatřeních do výše půl milionu korun, jmenovat ředitele odborů magistrátu a příspěvkových organizací nebo rozhodovat o zapojování účelově určených státních peněz do rozpočtu města.

Zastupitelé tak schválili návrh klubu Vaše Ústí. Oproti původnímu návrhu, který připravilo vedení města, nemůže primátorka rozhodovat o organizačních změnách úřadu nebo o tom, kdo bude město zastupovat v orgánech zřizovaných společností. „Jedná se o vybrané úkony, které jsou potřeba, aby se zpružnil chod úřadu,“ řekla zastupitelům Nechybová.

Myslím si, že je dobře, že zastupitelé schválili návrh, byť v pozměněném znění.
Věra Nechybová
primátorka Ústí nad Labem

Přenesení kompetencí podpořilo 24 zastupitelů, nepodpořili jej jen zástupci PRO!Ústí, TOP 09 a dva nezařazení.

Martin Hausenblas (PRO!Ústí) řekl, že nynější vedení města nemá legitimitu. „Současná rada města je složená ze dvou členů UFO, které získalo dva mandáty, a dále ze dvou zastupitelů vyloučených z ANO. Tato rada nemá naši důvěru. Důvody jsou zejména nerespekt k výsledku voleb a způsob jejího vzniku,“ řekl Hausenblas.

Radu tvoří jenom čtyři lidé

Rada se rozpadla letos v březnu, když rezignovaly dvě radní. V radě zůstali primátorka Věra Nechybová a její náměstek Pavel Dufek, což jsou bývalí zastupitelé ANO, ale nyní nezařazení. V radě pak setrvali ještě dva zástupci Ústeckého fóra občanů (UFO), a to náměstek primátorky Jiří Madar a radní Lukáš Konečný.

„Zákon o obcích stanovuje minimální počet pět radních. Jednání o volbě nových radních zatím nikam nevedla,“ podotýká redaktor ČT Ondřej Kůs. Poté, co zastupitelé radu v dubnu ve volbě nedoplnili, přešly kompetence rady právě na ně.

Standardní koalice v krajském městě ale neexistuje už od loňského června. Vedení se dosud opíralo o hlasy komunistů, ODS a ČSSD a nezařazeného Miroslava Štráchala. Teď má tento formát v zastupitelstvu 18 hlasů. Potřebuje minimálně ještě jeden.

Pravomoci pro primátorku. Jednání v Ústí váznou (zdroj: ČT24)
  • Ústecké zastupitelstvo má 37 členů. Osm mandátů má Vaše Ústí, šest křesel má PRO!Ústí, po pěti zastupitelíchch má KSČM a ČSSD, tři mandáty získala ODS, dvě křesla patří TOP 09 a UFO a šest zastupitelů je nezařazených.