Lidem se prodlouží cesta na D1. Přípojku zrušili

Starostové některých obcí na Přerovsku si stěžují na postup Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). To v nových plánech na dostavbu dálnice D1 mezi Říkovicemi a Přerovem vypustilo původně zakreslenou spojovací silnici u Horní Moštěnice. Lidem z okolí se tak cesta na budoucí dálnici výrazně prodlouží.

V nedalekých obcích přitom žije na pět tisíc osob. Například ze Staré Vsi by cesta na budoucí dálnici měřila téměř třináct kilometrů. Pokud by se postavila spojovací silnice za Horní Moštěnicí, řidič by se na dálnici dostal po necelých čtyřech kilometrech.

„Argumentovali tím, že údajně v rámci zvýšení bezpečnosti nebo snížení nehodovosti se tato přípojka realizovat nebude,“ sdělil starosta Horních Moštěnic Vladimír Martínek (BEZPP). Stavbu podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic Jana Rýdla nepovolilo ministerstvo vnitra ČR. „ŘSD v tuto chvíli už má schválenou dokumentaci k územnímu rozhodnutí, kde tento stavební objekt vůbec není,“ dodal Rýdl.

Lidem se prodlouží cesta na D1 (zdroj: ČT24)

Chybějící silnice přinese komplikace i místním hasičům. K nehodě na dálnici pojedou o několik kilometrů navíc. ŘSD proto obci nabídlo, že cestu pro hasiče vybuduje. Aby na ni vjížděli jen oni, měla být zahrazena závorami. Podle Jana Rýdla však kvůli postoji ministerstva vnitra ani tento návrh nepřichází v úvahu.

Místní se ale nevzdávají. „Budeme se snažit o to, aby se ŘSD a ministerstvo dopravy zavázalo, že tuto komunikaci vybuduje, byť ne v rámci projektu D1,“ poznamenala senátorka za Přerovsko Jitka Seitlová (BEZPP).

Lidé se mohli na dálnici napojit už za přibližně 4 kilometry. Podle rozhodnutí ŘSD budou muset jezdit 3x delší trasou
Zdroj: ČT24

Lidé se mohli na dálnici napojit už za přibližně 4 kilometry. Podle rozhodnutí ŘSD budou muset jezdit 3x delší trasou.

Dokončení D1 brzdí i výkup nemovitostí

Pro stavbu důležitého úseku D1 mezi Přerovem a Říkovicemi, který má být zprovozněn v roce 2019, se státu dosud podařilo vykoupit zhruba 90 procent pozemků. Podle vedení přerovské samosprávy by všechny nemovitosti měly být k dispozici do poloviny příštího roku.

Rychlá dostavba úseku dálnice D1 u Přerova je důležitá nejen kvůli přetížené dopravě v centru města, ale také z pohledu plánované strategické zóny na bývalé vrtulníkové základně v Bochoři, která se bez napojení na kvalitní dopravní infrastrukturu neobejde.

Na celé D1 v délce 377 kilometrů z Prahy přes Brno a Ostravu do Polska chybí dobudovat jen úsek z Říkovic do Lipníku nad Bečvou na Přerovsku, který měří 24 kilometrů. Loni v létě začala stavba úseku mezi Lipníkem a Přerovem, na nějž má navázat poslední chybějící část z Přerova do Říkovic.