Nová trasa v Zákupech vede do devatenáctého století i na lov vyder

Nová trasa v Zákupech vede do devatenáctého století i na lov vyder (zdroj: ČT24)

Zámek v Zákupech na Českolipsku bude od června lákat na novou prohlídkovou trasu po hostinských pokojích. Budou věnované Habsburkům, kteří v Zákupech pobývali ve druhé polovině 19. století. Ke každému apartmá se váže nějaký příběh. Jeden pokoj je například spojený s loveckou vášní korunního prince Rudolfa. „Jezdilo se sem kuriózně na lov vyder. K tomu byli speciálně vycvičení psi a lov se odehrával přímo tady v Zákupech. Na místní malé říčce Svitávce, to už by dnes nikdo nevěřil,“ uvedl kastelán zámku Petr Weiss.

Na zámku se čtyřmi křídly, který patří k nejcennějším památkám Libereckého kraje, byl vedle dětské trasy dosud jen jeden prohlídkový okruh. Otevření dalšího umožnily rekonstrukce několika hostinských pokojů, jež byly několik desetiletí nepřístupné. „Je to významná událost. Po 40 letech budou zpřístupněny všechny interiéry zámku jako kdysi,“ uvedl ředitel Územní památkové správy pro severovýchod Čech Miloš Kadlec.

V pokojích se opravovala okna, podlahy, vrátily se původní dveře, restauroval se nábytek, obrazy, papírové tapety, kachlová kamna z 19. století a v jednom pokoji i velmi poškozený Navrátilův strop. Slavný malíř je autorem malířské výzdoby zámku. V 19. století se Josef Navrátil postaral o přemalování zničených původně barokních stropů, navrhl vzory papírových tapet, dekorační látky, některé kusy nábytku či kachlová kamna.

Pokud by se opravené místnosti přidaly k nynější trase, prohlídka by podle kastelána byla neúměrně dlouhá. Na zámku bude přístupných asi 30 místností. Trasa se proto rozdělí na dva okruhy, absolvování jednoho s výkladem trvá asi 50 minut. Základní okruh bude věnovaný poslednímu korunovanému českému králi a rakouskému císaři Ferdinandu I. Dobrotivému.

Zákupy využíval v 19. století jako své letní sídlo a dnešní podoba zámku i jeho interiéry připomínají hlavně dobu, kdy tam pobýval. I na této trase přibyly nové místnosti. Jde o apartmá ve stylu biedermeieru, jež je spojené s Orlíkem, synem Napoleona Bonaparta.

Druhý okruh bude věnovaný Habsburkům. Jeho součástí jsou ložnice a pracovna císaře Františka Josefa I. nebo pokoj korunní princezny Štěpánky Belgické. Návštěvníci se dostanou i do dvou místností, které obnovou teprve procházejí a jsou vybavené jen částečně. Věnované jsou Marii Tereze z Braganzy, díky níž se v zámecké kapli 1. července 1900 oženil následník trůnu Ferdinand d'Este se Žofií Chotkovou. V rámci prohlídky se dostanou návštěvníci i do této kaple.