Populace stárne, ubývá pracovníků. Zaměstnavatelé se musí naučit přijímat seniory

Až stovky tisíc zaměstnanců budou za necelých patnáct let chybět na českém pracovním trhu. Takové jsou závěry mezinárodní studie, na které se podíleli i odborníci z brněnské Mendelovy univerzity. Podle výsledků populace stárne a lidí nad 50 i 60 let v pracovním procesu bude přibývat. Právě kvůli tomu se musí zaměstnavatelé naučit přijímat i seniory.

Jaroslav Hruban až do svých 60 let sám podnikal. Jenže se mu přestalo dařit, a tak se rozhodl, že si najde jinou práci. Získat zaměstnání ale pro něj nebylo vůbec jednoduché. „Psal jsem x mailů x žádostí. Posílal životopisy a firmy mně nebyly schopny ani odpovědět, jestli zájem mají nebo nemají,“ popsal situaci Hruban.

Nakonec mu dala šanci firma v Tupesích na Uherskohradišťsku. Jako jedna z mála se nebojí zaměstnávat seniory. „Jsou to lidé, kteří si práce váží, chtějí pracovat - vidím jejich šťastné skloubení s mladými, a firma tak dobře a kvalitně pracuje,“ vysvětlil jednatel společnosti Jarmil Cileček. Navíc k nim pravidelně chodí masérka nebo dostávají příspěvky na lázně. Dostávají na dovolenou příplatek nebo i půjčky, na lázně, na obědy padesát procent. Firma má 30 procent zaměstnanců nad 50 let.

Firmy živí předsudky o seniorech

Společnosti ale často právě naopak lákají potenciální zaměstnance na mladý kolektiv lidí. Tvoří tak v podstatě bariéry, které starší žadatelé o práci špatně překonávají a spolu s nimi i mýty, které jim škodí. Podle nich mají senioři problémy s učením nových věcí, neradi se přeučují, jejich pracovní výkon se neustále snižuje nebo jsou často nemocní.

„Ukazuje se, že řada z nich je neopodstatněná. Například absentérství je něco, čeho se není třeba obávat u starších pracovníků,“ uvedla vedoucí Ústavu práva a humanitárních věd na Mendelově univerzitě v Brně Martina Rašticová. Právě tyto předsudky se snaží některé organizace překonávat.

Martina Rašticová hovoří o zaměstnávání seniorů (zdroj: ČT24)

Starších pracovníků bude přibývat

„Zaměstnavatelé jsou postaveni před velký úkol, a to naučit se zaměstnávat starší osoby. V dalších letech jim ani nic jiného nezbyde. Statistická čísla ukazují, že v roce 2030 bude na evropském trhu práce chybět 21 milionů lidí,“ vysvětlila Martina Rašticová. Úřad práce má teď v evidenci přes 130 000 zájemců o práci starších 50 let.

Jak efektivně využít starších pracovníků, radí firmám age management. „To znamená, jak jim nastavit flexibilní pracovní podmínky tak, aby to bylo pro zaměstnavatele přínosné a nastala takzvaná win-win situace, ze které těží obě strany,“ dodala Rašticová. Například jim může nabídnout zkrácenou pracovní dobu, práci z domova nebo sdílené pracovní místo.