Městské divadlo Brno se raduje z nového skladu. Díky němu přibudou představení

Místo neustálého převážení kulis – nový sklad přímo v areálu. Kromě něj bude Městské divadlo Brno využívat také novou montážní halu. Prostory mu ušetří čas i peníze, které dosud divadlo vynakládalo na převoz dekorací. Zároveň tak skončilo mnohaleté budování a rozšiřování divadelního zázemí.

Dopravit kostýmy ze skladu v brněnských Pisárkách do centra města trvá garderobiérkám téměř tři hodiny. „Je to spousta práce navíc. Do každého skladu jezdíme zhruba patnáctkrát měsíčně, což je časově dost náročné,“ popsal dosavadní praxi při uskladňování dekorací jevištní technik Jiří Fridrich. Divadlo navíc měsíčně za pronájmy zaplatí 220 000 korun.

Díky nové budově za 44 milionů, která stojí za Hudební scénou, jeden externí sklad divadlo opustí a cesty do těch dalších výrazně omezí. „Umožní nám skladovat naše obrovské kulisy, ale taky je tam připravovat. Hala je postavená na půdorysu cca 56 na 18,5 metru. Výška 12 metrů, 2 patra. Právě v horním patře jsou sklady kostýmů,“ popsal ředitel Městského divadla Brno Stanislav Moša. Za budovu zaplatilo ministerstvo kultury a město Brno.

Nová budova vyšla zhruba na 44 milionů
Zdroj: Igor Zehl/ČTK

Díky nové hale se usnadní a urychlí také montáž kulis. Divadlo tak může rozšířit počet hracích dnů na činoherní i hudební scéně.

Prostory chybí i v Mahenově divadle

Problém s uschováním kulis a dekorací řeší i jinde. Například venkovní sklad Mahenova divadla minulý týden vyhořel. Vedení proto zvažuje změnu způsobu skladování. „Změna by znamenala to, že by denně přijížděl kamion a dekorace, které by nešly bezprostředně na jeviště, by byly uskladněné v návěsech. Tady by se to odpřáhlo a dekorace by se dávaly vždycky na jeviště a potom zpátky do toho návěsu,“ vysvětlila provozní ředitelka Národního divadla Brno Lenka Tesáčková.

Měsíčně by Národní divadlo za každodenní návoz kulis z externích skladů zaplatilo 60 000 korun. Jeden milion navíc potřebuje na pořízení návěsů. Proto teď bude žádat o dotaci město Brno.