Zlín má novou sanitku pro pacienty s nákazou. Na vývoji se podílela univerzita

Studio 6 (zdroj: ČT24)

Člověk nakažený vysoce nebezpečnou nákazou. Situace, která opravdu může nastat. I v podmínkách Evropy. Jak vyřešit převoz pacienta, jak ochránit jeho zdraví a jak před nákazou chránit ostatní – to vše by měl pomoci vyřešit speciální sanitní vůz, který byl představen ve Zlíně. Prezentovala jej společnost EGO Zlín, jež na něm spolupracovala se zlínskou univerzitou.

„Sanitka je nedílnou součástí integrovaného záchranného systému v případě mimořádné události s výskytem vysoce nebezpečné nákazy. Například to může být MERS, SARS nebo ebola,“ uvedl ředitel firmy EGO Zlín Pavel Kostka. Dodal, že vybavení vozu vyjde asi na 300 tisíc korun. Biovak, ve kterém je pacient během převozu, pak na 80 tisíc. „Optimalizovali jsme cenu pro naše zdravotnictví. Není to tak velká položka v porovnání s tím, jaké nákaze může zabránit,“ doplnil.

Biovak je pro výbavu sanitky nepostradatelný. Zajišťuje totiž, aby se nikdo z posádky nenakazil. „Biovak funguje na principu podtlaku, což znamená, že pacienta dáme v uvozovkách do konzervy a riziko, že by mohl nákazu šířit dál, neexistuje,“ vysvětlil Kostka. Přestože je ve vaku, lékař mu může podávat léky a monitorovat jeho stav. Biovak ale počítá i s podporou dýchání a se zavedením infuze.

Sanitka vzbudila zájem i v zahraničí

V Česku je biovakem a příslušnými technologiemi vybavena téměř každá zdravotnická záchranná služba. Nejsou ale ve speciálním voze. Právě prezentaci neobvyklé sanitky sledovali ve Zlíně potenciální zájemci například i z arabských či rusky mluvících zemí.

Na vývoji speciální sanitky se podílela i Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Zdeněk Melichárek ze zlínské univerzity uvedl, že se bude dál pracovat na dekontaminačních obručích, aby dekontaminace byla co nejlepší. „Jsem rád, že se propojila akademická sféra s výrobou. Věřím, že v budoucnu z toho bude mít univerzita prospěch,“ uvedl Melichárek. Dodal, že by se v budoucnu mohli do projektu zapojit také studenti.